Smart Szeged

Két kollégium fejújítása startolhat el Szegeden

Szeged két diákszállása is régen várt energetikai felújítást kaphat, hiszen kihirdették a kivitelezőt az uniós közbeszerzési közlönyben. Az SZTE Madzsar József Kollégiumot és az ELTE Szegedi Márton Áron Szakkollégiumot is a Bodrogi Bau újíthatja fel. A cég emellett más új projekten is dolgozhat a városban, ugyanis elvállalták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Petőfi Sándor sugárúton elhelyezkedő digitális oktatóközpontjának rekonstrukcióját is.

A 8 emeletes, házgyári technológiával felépült Madzsar József Kollégium a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karához tartozik. Újszeged kertvárosi részén található és 137 főnek ad otthont összesen 4131 négyzetméternyi hasznos alapterületen – írja a Magyar Építők.

5 HÓNAP VAN A MUNKÁLATOKRA

A Bodrogi Bau feladata az épület energiahatékonysági korszerűsítésének megvalósítása, a munka megkezdésétől számított 5 hónap alatt, a fejlesztés értéke mintegy nettó 574 millió forint. A projekt főbb részei többek között

  • a toronyépület homlokzatának és lábazatának hőszigetelése (2488, illetve 170 négyzetméteren),
  • a lapostetejének hő- és vízszigetelése (182, illetve 1472 négyzetméteren),
  • a külső árnyékolás megoldása 134 alumínium redőny telepítésével,
  • illetve a fűtés rendszer korszerűsítése (a meglévő gázkazán cseréje, hűtésre és fűtésre is alkalmas hőszivattyú telepítése és új fan-coilos rendszer kiépítése a radiátorok helyén),
  • valamint a napelemes rendszer bővítése.

Az északnyugati főbejárat előtt új, akadálymentes rámpát is építenek, illetve a lábazati hőszigeteléssel érintett területen új, térköves járdát is építenek, 116 négyzetméteren.

2001-BEN ÚJÍTOTTÁK FEL A MÁRTON ÁRON KOLLÉGIUMOT

Az ELTE Szegedi Márton Áron Szakkollégiuma a 60-as és a 70-es években két részletben épült meg, 2001-ben teljesen felújították, így nyerte el mai formáját. Az 51 darab, három-, valamint négyágyas szobával kialakított, mindegy 2000 négyzetméteres épület ma elsősorban a határon túli magyar hallgatók otthona Szegeden, a Kálvária sugárúton. A szakollégium, mint ahogy a neve is mutatja, a szervezetileg a fővárosi Eötvös Lóránd Tudományegyetemhez (ELTE) tartozó, főként külhoni magyarok számára létrehozott Márton Áron kollégiumi rendszer részeként működik.

HŐSZIGETELÉS, TETŐFELÚJÍTÁS ÉS NYÍLÁSZÁRÓ CSERE

A Bodrogi Bau itt szintén energiahatékonysági munkákat végezhet, a projekt költsége nettó 397 millió forint, a munka elvégzésének várható ideje 4 hónap. A főbb feladatok hasonlítanak a Madzsar József Kollégiumban tervezettekhez. Ezek többek között

  • a homlokzat és lábazat hőszigetelése (előbbi 1108 négyzetméteren, utóbbi 208 négyzetméteren)
  • a lapostető felújítása (mintegy 1200 négyzetméteren)
  • az elavult homlokzati nyílászárók cseréje és 106 négyzetméternyi redőny elhelyezése,
  • valamint a fűtés-hűtés és melegvízellátás korszerűsítése (szintén hőszivattyús, fan-coilos rendszerre állíthatják át az épületet).
Fotó: Magyar Építők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb