Szegedi Arcok

Titkok, a múltból: volt tanítványa írt titkos jelentéseket a kommunistáknak Szent-Györgyi Albertről

Nemrég került fel Szeged legmagasabb épületének oldalára Szent-Györgyi Albert Nobel- és Kossuth-díjas orvos, biokémikus arcképe, most pedig kiderült: kedvenc tanítványa, Straub F. Brunó rendszeresen jelentett a kommunista rezsimnek. Szekér Nóra legújabb könyvében az áll, hogy Straub jelentéseinek volt köszönhető, hogy kiderült az állam számára: Szent-Györgyi felesége volt az, aki nemkívánatos hatással volt a tudós politikai nézeteire.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán tette közzé Szekér Nóra Fedőneve: Marslakó című könyvének néhány érdekes részletét, melyekből kiderült, miként írt titkos jelentéseket egykori szeretett tanáráról Straub F. Brunó – aki tudósból lett kommunista ügynök, majd 1985–1990 közt országgyűlési képviselő, 1988–1989 között pedig a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának utolsó elnöke volt.

STRAUB SZENT-GYÖRGYI MELLETT DOLGOZOTT SZEGEDEN

Straub másodéves hallgatóként 1932-től hosszú éveken keresztül dolgozott Szent-Györgyi Albert mellett Szegeden, később pedig kutatótársaként tevékenykedett. A hírszerzés 1956-ban titkos informátornak szervezte be, aki „Kutató” fedőnéven a nemzetközi tudományos életről és „a nyugaton élő magyar származású szakemberekről” írt jelentéseket a szocialista államnak. Külföldi útjai előtt rendszeresen megkapta az ukázt arról, hogy kikről és milyen szempontok alapján kell beszámolnia. Straub ügynökként csak 1968-ig tevékenykedett, ezután már hivatalos titulust is kapott „komoly tudományos és társadalmi funkcióinál fogva”.

A LEGNAGYOBB TISZTELETTEL ÍRT MESTERÉRŐL

Straub régi mesteréről, Szent-Györgyi Albertről is köteles volt információkat szolgáltatni. Fennmaradt jelentéseiből kiderült, hogy még ezekben is a legnagyobb tisztelettel írt egykori tanáráról. “Nagy nemzetközi elismerése kétségkívül annak is tulajdonítható, hogy magával ragadó egyéniség, a tudós és művész keveréke” – írta egy 1957-es jelentésben. Straub 1961-es őszi amerikai útján Szent-Györgyivel kapcsolatban kellett kiderítenie, milyen a doktor „állásfoglalása Magyarországgal szemben”. A megszületett jelentésben Szent-Györgyi életstílusának, anyagi helyzetének és az amerikai körülményekhez való viszonyának leírása mellett az alábbiak szerepeltek:

“Bostonból egy napra kiutaztam Woods-Hole-ba, ahol Szent-Györgyi Albert él és dolgozik. Majdnem egy napot töltöttünk együtt, megmutatta laboratóriumát és elbeszélgettünk személyekről, intézményekről, a magyarországi helyzetről. Nagyon udvarias és kedves volt, és amikor elmondottam neki, hogy 1956 óta mi változott meg, sokszor mondotta, hogy nagyon örülök.”

VISSZAHÚZÓ ERŐ

Későbbi összefoglalóiban Straub többször is említette, hogy Szent-Györgyi általános politikai nézetei felesége, Borbíró Mária 1963. július 16-i halála óta „változáson mentek keresztül”, mivel „felesége volt a negatív visszahúzó erő”. A jelentések hatására a kommunista rezsim azt az álláspontot alakította ki, hogy Borbíró Márta volt az, „aki Szent-Györgyit jobboldali nézetei kialakításában nagymértékben befolyásolta” – írja az Index összefoglalójában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb