Közélet

Mikor várható, hogy ellepik a plakátok Szegedet? Mutatjuk a választási év legfontosabb határidőit

Alig öt hónap múlva ismét választások lesznek Magyarországon, idén először egy napon szavazhatunk a polgármesterekről, önkormányzati képviselőkről és az EP-képviselőkről. Hivatalosan április 20-án indul a kampányidőszak, az összevont választások miatt minden eddiginél több plakátra számíthatunk majd az országban, és Szegeden.

Legkésőbb március 31-én ki kell tűznie Novák Katalinnak a nyári európai parlamenti és önkormányzati választás időpontját. Mindez pusztán formalitás lesz, hiszen már tavaly május óta tudjuk az időpontot. Az uniós nagykövetek akkor döntöttek arról, hogy a tagállamokban június 6. és 9. között kell megtartani a 2024-es EP-választásokat. Mivel Magyarországon a választási törvény szerint csak vasárnap lehet választás, ezt kizárólag június 9-ére tűzheti ki a köztársasági elnök.

KÉT LEGYET EGY CSAPÁSRA

Június 9-én nemcsak a magyar EP-képviselőkről döntünk, idén először ugyanis egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választásokat. Az Országgyűlés másfél éve a költségcsökkentésre hivatkozva hozta ezt a szabályt. 2019-ben májusban volt az EP-, és októberben az önkormányzati választás, most letudjuk a kettőt egy időpontban.

A jogszabályok szerint a köztársasági elnök legkorábban kilencven (március 11.), legkésőbb hetven nappal (március 31.) a szavazás napja előtt tűzi ki a választást. Ettől kezdve jelenthetik be indulási szándékukat a jelölőszervezetek a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB). Míg az EP-választáson csak pártok, az önkormányzati voksoláson civil szervezetek, egyesületek is állíthatnak jelölteket és listát – írja a Telex.

ÁPRILISTÓL KÉRDÉS NÉLKÜL JÖNNEK MAJD SZEMBE A PLAKÁTOK

A következő fontos dátum április 20-a lesz – a szavazás napja előtti ötvenedik napon indul hivatalosan a kampányidőszak. Az utolsó ötven napban a jelöltek és szervezeteik teleplakátolhatják az országot és ezzel együtt Szegedet.

Legkorábban április 20-án reggel vehetik fel a jelöltek és szervezetek az ajánló íveket a Nemzeti Választási Irodától, ekkor indul az aláírásgyűjtés. Az EP-választáson a listaállításhoz legalább 20 ezer aláírást kell összegyűjteniük a pártoknak, és a listákat az ajánlásokkal együtt legkésőbb a szavazást megelőző harminchetedik napon, azaz május 3-ig kell leadniuk a Nemzeti Választási Bizottságnak.

UGYAN MÉG VAN IDŐ, MÉGIS AKADNAK, AKIK NEM VÁRNAK A HATÁRIDŐIG

Bőven van tehát még idejük a pártoknak dönteni az EP-lista összeállításáról, de többen már tavaly bejelentették, hogy ki lesz a listavezetőjük, akire a kampány épül majd.

  • A DK EP-listáját Dobrev Klára vezeti,
  • a Momentumét Donáth Anna, míg
  • a MSZP listájának élén Tüttő Kata neve lesz.
  • A Párbeszéd-Zöldek listavezetője Jávor Benedek,
  • az LMP-é Ungár Péter, míg
  • a Második Reformkoré Vona Gábor.

A Fidesz listavezetője várhatóan Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter lesz, a Jobbik-Konzervatívoknál pedig Gyöngyösi Márton a fő esélyes. Toroczkai László decemberben azt mondta, a Mi Hazánk Mozgalom az utolsó pillanatban jelenti csak be a listavezetőjét, de egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy ő lesz az. Az eddigi információk szerint önálló EP-listát állít még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Néppárt, és Jakab Péter pártja, A Nép Pártján is.

ÁPRILISTÓL VÁLHAT IGAZÁN IZGALMASSÁ A HELYZET BOTKA SZEMPONTJÁBÓL IS

A Telex cikke szerint április 20-án kezdhetik gyűjteni az ajánlásokat az önkormányzati választás polgármester- és képviselőjelöltjei is. Polgármesterjelölt az lehet, akit a 10 ezernél kisebb lakosú településeken a választópolgárok legalább 3 százaléka, a 10 ezer lakost meghaladó, de 100 ezernél kevesebb lakosú településeken 300 választópolgár, míg a 100 ezernél több lakosú nagyvárosokban legalább 500 választópolgár ajánl. Tehát, Szegeden a polgármester-jelölteknek is legalább 500 aláírás kell.

Nem sok idejük lesz a jelölteknek az ajánlásgyűjtésre: a képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, május 6-ig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál. A kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat ráérnek egy nappal később, május 7-ig leadni.

AMIT JELEN PILLANATBAN TUDUNK, HOGY BOTKA INDUL ÉS KIHÍVÓI IS LESZNEK

Botka mögé beállt a DK, amiről korábbi cikkünkben már szó esett. Tavasszal a Szegeden tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc jelentette be, hogy támogatja az önkormányzati választáson.

MUTATJUK KIK AZOK, AKIKRŐL TUDNI VÉLJÜK, HOGY BOTKA RIVÁLISAI LEHETNEK

MÁJUSBAN LEHET TISZTA A KÉP

Az ajánlásokat a helyi választási irodák három napon belül ellenőrzik, és ha minden rendben van, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a jelölteket és listákat. Nagyjából egy hónappal az EP- és önkormányzati választás előtt, május 11-én tehát már pontos névsorunk lesz arról, hogy kik szerepelnek majd a szavazólapon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb