Kikapcs

Hagyományhű volt a görögkatolikus egyház: megszentelték a Tiszát Szegeden (Galéria)

A Vízkereszti ünnepséghez kapcsolódva, idén vasárnap a 10.00 órás Szentliturgia után szentelték meg a Tiszát Szegeden. A szertartást követően agapéra (tea és sütemény) is szeretettel várták a görögkatolikusok mellett az érdeklődőket.

A görögkatolikus egyházban egyébként hagyománya van a Tisza megszentelésének. Ma a Szent Rozália templomból vonultak le a Foka szabadstrandjára, ahol a Horty Csónakház mólójáról szentelték meg a Tiszát.

MIT JELENT A VÍZKERESZT GÖRÖGKATOLIKUSOK SZÁMÁRA?

Tulajdonképpen Urunk megkeresztelkedésének ünnepe, amelyet görögül „Theofánia” néven emlegetnek a liturgikus könyvek. Az Úr megjelenésének ez az ünnepe ősibb, mint a karácsony: nyugaton az Epiphania kezdettől fogva inkább a napkeleti bölcsek, a mágusok hódolatára emlékeztet, míg keleten a megkeresztelkedő Jézus fölött elhangzó atyai kinyilatkoztatást emelték ki.

Ezzel a nappal zárult le végérvényesen az ószövetség, és vált mindenki előtt nyilvánvalóvá Jézus Messiás mivolta.

Egyébként Alexandriai Kelemen már a II. században azt tartotta, hogy Jézus január 6-án született, és az örmény egyház is mindmáig megmaradt az ősi ünneplési rend mellett, vagyis csak ezt az „Epifániát” ünnepli Jézus Krisztus eljövetelének és megnyilvánulásának napjaként.

ESZÜNKBE JUTTATJA AZT A SOK JÓT, MELY KRISZTUSBÓL ÁRADT

Kappadokiában és Konstantinápolyban a IV. század végére vezették be nagy keleti egyházatyáink a karácsony decemberi ünneplését, és ezekben az egyházakban a Theofánia vagy Epifánia már Krisztus megkeresztelkedésének emléke lett: emlékeztet mindarra a jóra, ami Krisztus megkeresztelkedéséből és nyilvános fellépéséből áradt az emberiségre – olvasható a Főegyházmegye oldalán.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk!

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb