Mindenmás

Napi pakk: délutántól szükség lehet esernyőre Szegedre, és érdemes kihasználni az utolsó napot az óriáskeréken

Ugyan eső várható, mégis érdemes még egyszer utoljára ellátogatni az óriáskerékhez, mivel idén ez az utolsó alkalom, hogy felülhetünk rá. Ha pedig mégsem lenne más választásunk, és mindenképp menekülni kell az eső elől, akkor még vár bennünket az ókori Kínai kiállítás is. Mutatjuk mi vár ránk ma, itt a napi pakk.

NÉVNAPOSOK ÉS ÉRDEKES DÁTUMOK

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Artúr, Attila, Bálint, Ellina, Etele, Lucián, Melánia, Niké, Nikétás, Rajmund, Rajmunda, Ramóna és Valentin Szeged365.hu olvasónknak. Érdekességek:

  • Galileo Galilei felfedezte a Jupiter bolygó négy holdját. 414 éve ezen a napon.
  • 151 éve született meg Adolph Zukor magyar-amerikai producer, a Paramount Pictures alapítója, a hollywoodi filmgyártás egyik létrehozója. Születési nevén Cukor Adolf, Ricse községben született. Ő készítette Amerika egyik első nagyjátékfilmjét, a The Prisoner of Zenda című filmet, 1913-ban.
  • 260 éve leverték a madéfalvai felkelést, ahol székelyek tiltakoztak Mária-Terézia rendelete ellen. Latinul Siculicidium, azaz Székelyvész. Mintegy 2500 székely gyűlt össze Mádéfalván, hogy tiltakozzon a Mária Terézia-rendelet, a határőr-sorozás ellen. Hajnalban azonban a felkelőket Siskowich altábornagy vezetésével katonaság rohanta meg, és sokukat lemészárolták. Ezt követően indult meg a székelyek Moldvába való tömeges kivándorlása.

DÉLUTÁN MINDENKÉPP LEGYEN NÁLAD ESERNYŐ

Vasárnap a keleti és az északkeleti tájakon csak kezdetben eshet az eső, máshol viszont gyakran számíthatunk esőre, majd nyugaton, északnyugaton egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra válthat a csapadék, de több tájegységünkön átmenetileg ónos eső is várható. Szegeden a hajnali órák után délutántól várható nagyobb mennyiségű csapadék.

ÁCS JÁNOS VILÁGHÍRŰ KARMESTER SZEGEDEN

Népszerű oktató, az olasz operajátszás legnagyobb szakértője, Pavarotti és a Három Tenor egykori állandó karmestere a hazai opera sztárjait vezényli a MÁV Szimfonikusok zenekarral január 6-án, szombaton a Szent Gellért Fórumban. De nem az újévi operagála az egyetlen apropója, hogy a művész Szegedre érkezik, melynek részleteit itt olvashatjátok.

BÚCSÚZIK AZ ÓRIÁSKERÉK ÉS AZ ÓKORI KÍNAI KILÁLLÍTÁS IS MA

Ma még utoljára meglátogathatjuk az szegedi karácsonyi vásár egyik látványosságát, az óriáskereket. Ha pedig időnk engedi, akkor a múzeumban elcsíphetjük még az ókori Kínai kiállítást is. Hozzuk róla a részleteket alább.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb