Sport

Meghalt a német futball császára, Franz Beckenbauer

Hetvennyolc éves korában, családja körében vasárnap meghalt a német futball császára, Franz Beckenbauer, írta meg az Index.

Lesújtó hírt közölt hétfőn délután a Bild: vasárnap meghalt a német futball legnagyobb labdarúgója, Franz Beckenbauer. A dpa német hírügynökség a család gyászhírét is közölte: „Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy férjem és gyermekeink édesapja, Franz Beckenbauer tegnap, vasárnap békésen, családja körében elaludt.”

ELEGÁNS ÉS KÖNNYED JÁTÉKÁVAL LENYŰGÖZTE A VILÁGOT

Franz Beckenbauer játékosként 1974-ben, edzőként 1990-ben nyert világbajnokságot a Nationalelffel, hatalmas szerepe volt abban, hogy 2006-ban Németország világbajnokságot rendezhetett. 1966-ban ezüstérmet, 1970-ben pedig bronzérmet szerzett a mundialon. 1972-ben az Európa-bajnokságot is megnyerte a nyugatnémet válogatottal.

1964-től 1977-ig a Bayern München, majd a 1980-ig a New York Cosmos játékosa volt. Ezután visszatért Németországba, ahol 1982-ig a Hamburg futballistája volt, majd a Cosmosból vonult vissza 1983-ban.

103-szor lépett pályára az NSZK-ban, 14 gólt szerzett. A Bayern Münchennel négy-négy bajnoki címet és Német Kupát nyert, három BEK-et, egy-egy KEK-et és világkupát zsebelt be, egyszer a Hamburg játékosaként is magasba emelhette a Salátástálat. Tengerentúli csapatával három bajnoki címet szerzett. 1972-ben és 1976-ban a legrangosabb egyéni kitüntetéssel díjazták, megkapta az Aranylabdát.

EGY IDEJE MÁR VISSZAVONULT A NYILVÁNOSSÁG ELŐL

Egy ideje már visszavonult a nyilvánosság elől, fia, Stephan 46 évesen 2015-ben halt meg, illetve megviselték a német vb-rendezés körül felvetődő korrupciós ügyek is. A 78 éves korábbi sportoló egészségügyi problémái miatt az elmúlt években különböző műtéteken esett át, így már két szívműtétje volt, és csípőprotézist is kapott. Emellett látását egyik szemére elvesztette, valamint kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban leginkább memóriája és ítélőképessége romlott.

A LABDA MEGSZELÍDÜLT A LÁBAIN

A „Császár” becenéven is emlegetett Beckenbauer zseniális labdarúgó- és edzői karriert tudhat magáénak, január másodikán pedig bemutatták az ARD műsorán a róla készült dokumentumfilmet. Beckenbauert a német futball legnagyobbjaként tartják számon, joggal, hiszen sem előtte, sem azóta nem játszott német játékos annyira lazán, könnyedén, szépen és elegánsan, mint ő. A labda a szó szoros értelmében megszelídült a lábain.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb