Kikapcs

Országosan is példaértékű kezdeményezés születik Szegeden: hamarosan startol az első Jótékonysági Sakkverseny – exkluzív interjú a szervező, Rotary Klub Szeged Dóm elnökével

Január 20-án, szombaton egy napra Szeged lesz a sakk fővárosa. Akkor rendezi meg ugyanis a Szent Gellért Fórumban a Rotary Klub Szeged Dóm első Nemzetközi Jótékonysági Sakkszimultán és Sakkversenyét, ahova várnak mindenkit, legyen az profi, vagy amatőr, aki érdeklődik e gyönyörű és izgalmas sportág iránt. A hiánypótló esemény jó célt is szolgál: a befolyt bevételből tehetséges kisgyermekek versenyeztetését, fejlődését támogatják a Magyar Sakkszövetséggel és a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetséggel együttműködve. A kezdeményezés születéséről és a ránk váró programkavalkádról Ződi-Sipos Máriával, a Rotary Klub Szeged Dóm elnökével beszélgettünk.

SZEMÉLYES INDÍTTATÁSBÓL SZÜLETETT MEG AZ ESEMÉNY ÖTLETE

Mint Ződi-Sipos Mária elárulta, a hiánypótló kezdeményezés ötletét egyrészt személyes kötődése inspirálta. Öccse, Sipos István ugyanis nemzetközi sakkmester, így egész gyermekkorukat sakkversenyeken töltötték, mindennapjaikat körül szőtte e sportág lenyűgöző és izgalmas világa. “Így amikor a Rotary Club Szeged Dóm elnökségét elvállaltam, az első gondolatom az volt, hogy saját projektként, személyes indíttatásból szeretnék egy olyan megmozdulást a városban, ahol a sakk világában érzékelhető kihívásokra kicsit rá tudunk csatlakozni és segíteni őket” – mondta el az elnök.

A Rotary Club Szeged Dóm mellett társszervező a Magyar Sakk Szövetség és a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség is, az esemény kiemelt támogatója a Magyar Sakk Szövetség Főtitkára, Sipos István. A 2024. január 20-án megrendezésre kerülő esemény helyszíne igazán különleges lesz: a szegedi Szent Gellért Fórum ad helyet az eseménynek.

A CÉLJUK A TEHETSÉGES GYERMEKEK TÁMOGATÁSA

Ződi-Sipos Mária azt is elmondta, mint minden nem látványsportnál hazánkban, nagyon sok tehetséges kisgyermeket termel ki rengeteg sportág, többek között a sakk is. Viszont a keretek sok esetben szűkösek, hiába próbál az országos, a regionális, vagy a megyei egyesület, illetve szövetség támogatást nyújtani. Sok esetben sajnos ez nem elegendő ahhoz, hogy a tehetséges gyermekek, akik alanyi jogon eljuthatnának egy nemzetközi versenyre, ezt meg is tudják finanszírozni. Ez volt az alapötlete magának a rendezvénynek, hogy valamilyen módon mégis segítség ezeket a tehetségeket és támogatást tudjanak számukra biztosítani sportkarrierjükben, céljaik elérésében.

A JÓTÉKONYSÁG MELLETT ÉLMÉNYT IS NYÚJTANAK

A rendezvény másik célja pedig az, hogy a Rotary Club Szeged Dóm mindig úgy igyekszik adományokat gyűjteni, hogy közben élményt is adjanak azoknak, akik jótékonykodnak. “Olyan megmozdulásban gondolkodtunk, ami élményszerűen tudja összefogni a városban, a régióban a családokat, a sakkot szerető felnőtteket, gyermekeket, amatőr és profi versenyzőket, ahol egész napos programokat tudunk mindenkinek biztosítani” – mondta el Ződi-Sipos Mária.

NEMZETKÖZI SAKKMESTEREKKEL IS TALÁLKOZHATUNK

Mint elárulta, a rendezvény többet nyújt a résztvevőknek egy egyszerű sakkversenynél. Délelőtt ugyanis három nemzetközi sakkmester látogat el az eseményre: Csonka Balázzsal, Sipos Istvánnal és Tatár-Kiss Szabolccsal lehet majd találkozni, sőt, a legbátrabbak versenyre is hívhatják őket. Ezen felül a támogatandó gyermekek közül néhányan vállalták, hogy gyermek szimultánt tartanak. Ez azt jelenti, hogy egy sakkjátékos párhuzamosan több táblán, 10-15 táblán játszik az ellene leülő bátor kihívókkal szemben. “Ez mind a profi, mind az amatőr sakkozóknak nagyon nagy élmény és izgalmas dolog lesz nézni, ahogy egy profi játékos 10-15 partit képes fejben és észben tartani, és ugyanakkor nyerni sem olyan egyszerű ellenük” – árulta el a Rotary Club Szeged Dóm elnöke.

A GYEREKEK MAGUK JELENTKEZTEK A SZIMULTÁN JÁTÉKRA

Ződi-Sipos Mária elmondta, a szimultánt tartó három nemzetközi mester közül kettő, Csonka Balázs és Tatár-Kiss Szabolcs régiónkhoz, vármegyénkhez köthető tehetségek. Sipos István pedig, aki egyébként Mária öccse, nemzetközi mester, jelenleg a Magyar Sakkszövetség főtitkára. A gyerekek közül pedig a Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség növendékei szerepelnek, akik maguk jelentkeztek a szimultán játékra.

ORSZÁGOSAN IS PÉLDAÉRTÉKŰ LEHET A KEZDEMÉNYEZÉS

“Bízom benne, hogy maga a rendezvény sikeres lesz annyira, hogy akár hagyományteremtő módon évente megismételjük, akár a sakkal, akár más, nem látványsporttal. Ez még a jövő zenéje, de szerintem maga a kezdeményezés mind regionálisan, mind országos szinten egy példaértékű esemény lehet” – árulta el az elnök.

EZEK A PROGRAMOK VÁRHATÓK

  • 8.30-9.00 – Érkezés, regisztráció
  • 9.00 – megnyitó (Magyar Sakk Szövetség, Csongrád-Csanád Vármegyei Sakkszövetség, Rotary Klub Szeged Dóm ), valamint 16 támogatott játékos bemutatkozása (1-1 percben)
  • 9.30-10.00 Educatio ovisoknak és kisiskolásoknak (Péczeli Zoltán sakkoktató)
  • 9.30-12.00 – Felnőtt Szimultán: 4×10 táblás sakkszimultán nemzetközi mesterekkel (IM Sipos István, IM Tatár-Kiss Szabolcs, IM Csonka Balázs)
  • 10.00-12.00 – Gyermek szimultán a “Csillagaink” tehetségmenedzsment program támogatásával 15 táblán (Márkus Molli, Kocsmár Ákos, Megyaszai Balázs, Győri Gábor)
  • 12.05-12.15 – szimultán győztesek díjazása
  • 12.15-13.00 – ebédszünet, rapid verseny regisztráció
  • 13.00-17.00 – rapid sakkverseny. Korcsoportok: Felnőtt, U18, U14, U10
  • 17.15-17.35 – eredményhirdetés

KIEGÉSZÍTŐ PROGRAMOK

  • online közvetítés és szakkommentálás 2-3 tábláról (FM Udvardi Zalán) az educatio termében
  • helyszínen kapcsolódó “bazár” – sakk könyvek, Sakkvilág, ásványvásár, trénerek, kézműves sarok gyerekeknek, brandelt ajándéktárgyak
  • mini sakkedzések érdeklődő gyerekeknek

Hozzátették, minden résztvevő emléklapot kap, a legjobbak pedig oklevelet, kupát és tárgynyereményeket is hazavihetnek.

A rendezvényre jelentkezni ITT tudsz, illetve bővebb információkat ITT találsz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb