Közélet

A szezonális oltások közé sorolták a Covid-vakcinákat – már azok is felvehetik az újat Szegeden, akik korábban négyet kaptak

Azok is foglalhatnak online időpontot az új Covid-oltásra Szegeden, akik korábban már négy vakcinát kaptak. Mindez annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK) a szezonális oltások közé sorolta a koronavírus elleni vakcinákat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. A Népszava úgy tudja, az oltópontokon az új omikron variánsok elleni vakcinák is elérhetőek.

A MEGBETEGEDÉSEK 40 SZÁZALÉKÁÉRT A COVID A FELELŐS

Az elmúlt időszakban sokan súlyos, Covid-okozta tünetekkel kerültek kórházba. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti minták tüneteiért 40 százalékban a Covid volt a felelős. 24 kórház adatai alapján a fertőzöttek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra.

A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb. A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élőknek, így a cukorbetegeknek, a súlyosan elhízottaknak és az immunológiai betegeknek, valamint a veszélyeztetett csoportba tartozók családtagjainak az újraoltást.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb