Smart Szeged

Új napelem-rendszert fog telepíteni a ContiTech Szegeden

A Continental fenntarthatósági ambícióinak megfelelően a cégcsoporthoz tartozó ContiTech üzleti szektor megtette a következő lépéseket annak érdekében, hogy saját termelő létesítményeit környezettudatos gyárakká alakítsa át – tudtuk meg a vállalattól. Mint kiderült, a ContiTech nemrégiben a romániai Temesváron, a közeljövőben pedig más helyszíneken – többek között Szegeden – is új napelem-rendszereket fog telepíteni. Ezen túlmenően a csoport világszerte három kísérleti gyárat választott ki annak felmérésére, hogyan érhető el a karbonsemlegesség üzemeiben.

„Minden gyártóüzemünk sajátos kihívásokkal néz szembe, azonban a célunk az, hogy legkésőbb 2040-ig elérje a fenntartható működést” – mondta Claus-Peter Spille, a ContiTech termelésért felelős alelnöke. „A kísérleti projektekkel átfogó iránymutatást adunk telephelyeinknek arról, hogyan valósíthatják meg a szisztematikus környezetközpontú üzemeltetést.”

ELKÖTELEZETTEK AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS HATÁSAINAK CSÖKKENTÉSÉRE

„A fenntarthatóság egyszerre jelent óriási lehetőséget és meghatározó innovációs hajtóerőt. Az anyagvezérelt megoldások területén számos iparág piacvezető szereplőjeként elkötelezettek vagyunk a bolygónkat érintő problémák kezelése mellett” – tette hozzá Philip Nelles, a Continental AG igazgatótanácsának tagja. “A közelmúltban tett lépéseink igazolják, hogy partnereinkkel karöltve elkötelezettek vagyunk az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése iránt.”

JÓVÁHAGYTÁK A SZEGEDI FEJLESZTÉST

A közelmúltban telepített temesvári fotovoltaikus (PV) rendszer évente körülbelül 930 MWh kibocsátásmentes villamos energiát fog termelni. Temesváron kívül, más országokban is, többek között hazánkban Szegeden, ahol a Continental tömlőket és hevedereket gyárt, valamint Szabadkán (Szerbia), Wagrowiecen (Lengyelország), Weissbachban (Németország), Changzhouban (Kína), Kalyaniban (India) és Chihuahuában (Mexikó) hagyták már jóvá a napelem-rendszerek telepítését. A ContiTech ezekkel az installációkkal évi 5900 MWh villamosenergia-termelést vár, ami 2950 német háztartás fogyasztását jelenti.

KÍSÉRLET KÜLFÖLDÖN

Changzhou (Kína), Granby (Kanada) és Dannenberg (Németország) – a ContiTech ezen három telephelyét nevezte ki a környezetbarát működés kísérleti üzemeiként. A konkrét intézkedéseken és tevékenységeken alapuló sikerük útmutatást nyújt a ContiTech többi gyára számára, hogyan hajtsanak végre hasonló intézkedéseket, hogy legkésőbb 2040-ig szén-dioxid-semlegesen működjenek a Scope 1 és Scope 2 emissziók tekintetében. „Az összes régióban minden üzem teljesen egyedi körülmények között működik, így nem számíthatunk arra, hogy az egyik telephely sikeres megközelítését egyszerűen át lehet másolni a másikra” – magyarázta Claus-Peter Spille. „Azonban meggyőződésünk, hogy ezzel a három kísérleti projekttel kidolgozzuk azokat a gyakorlatokat, melyeket utána telephelyre szabottan adaptálni tudunk más üzemekben is”. Annak érdekében, hogy minden telephelye zöld gyár lehessen, a Continental konkrét célokat tűzött ki maga elé a környezetközpontú üzemeltetés terén.

2030-ra a vállalat 20%-kal csökkentené energiafogyasztását, 95%-ra növelné a hasznosítási kvótát, valamint évente 2%-kal csökkentené a hulladéktermelést.

Ezenkívül a Continental célja, hogy vízkivételét 4%-kal redukálja a magas, és 2%-kal a közepes kockázatú területeken.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb