Mindenmás

Micsoda fogás: rekordméretű, ritkaságszámba menő hal akadt a horgára egy pecázónak a Tiszán Mindszentnél

Grammra pontosan akkora gardát fogott a Tiszából egy horgász, mint a hivatalos országos rekord. A halat a mindszenti szakaszon fogta, ahonnan a halkutatóknak nem volt korábban előfordulási adata a gardáról, így ez a tudomány számára is fontos és releváns információ, írta meg a Pecaverzum.

A horgász, Csordás Ottó, a Katech Horgász Egyesület tagja  a gardát még október 15-én kerítette horogra.  “„Jött pár dévér és karika csontira, hungarocellgolyóra. Aztán gondoltam, átváltok két szem csemegére, hátha odaálltak a pontyok. Bedobtam a szereléket, és még vízközt elkapta, rárabolt. „Amikor kifárasztottam, akkor nagyon nagy volt a meglepetés, mert én ekkora gardát még nem láttam. Harcosan küzdött, aztán a végén gyorsan feladta”” – emlékezett vissza. Hozzátette, 2022-ben volt már szerencséje egy 1 kilós példányhoz, de a tavaly októberi még annál is nagyobb volt, egészen pontosan 1,25 kilogramm.

Ez grammra pontosan megegyezik az országos rekorddal, amit Tatai Gábor tart egy 2020. június 16-án, a Marosból fogott gardával, ami 49 centiméteres volt. Csordás Ottó a hal hosszát is lemérte, látható, hogy 50 centiméter, ami 1 centivel meghaladja a hivatalos magyar csúcsot. 

A MINDSZENTI SZAKASZRÓL MÉG NEM RENDELKEZTEK ELŐFORDULÁSI ADATTAL

Sallai Zoltán, a Magyar Haltani Társaság (MHTT) elnökségi tagja elmondta, „a Tiszának a mindszenti szakaszáról nem rendelkeztünk előfordulási adattal, tehát ez mindenképpen egy értékes adatként kezelendő”. A garda magyarországi elterjedéséről elárulta, két nagy tavunkban, a Balatonban és a Fertőben nagyon stabil egyedszámú, önfenntartó állományai élnek. Azonban nemcsak ebben a két állóvízben, hanem a nagyobb folyóvizeinkben is rendszeresen jelen van. 

NEM NEVEZHETŐ GYAKORINAK

„Gyakorinak még véletlenül sem lehetne nevezni. Vándorló halról van szó, a folyókon lévő duzzasztók alatt szokott esetleg nagyobb mennyiségben előfordulni, főként vonulási időszakban, akár tavasszal és ősszel, ilyenkor többet is foghatnak a horgászok” – közölte Sallai Zoltán a Pecaverzummal.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: pecaverzum.hu

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb