Mindenmás

Horgászok segítségével gyérítik a csongrád-csanádi kormoránokat

Gyérítik a kormoránokat Csongrád-Csanád vármegyében. A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) Facebook-oldalán arról számolt be, hogy saját halőrcsapata sok helyen a horgászok segítségével követi a kormoránok mozgását.

A vármegyei folyószakaszok magas vízállása megnehezíti a kormoránok számára a táplálkozást a zavaros vizű folyókon és a mentetlen oldali holtágakban egyaránt. Az ártéri erdőket ezért a madarak csak gyülekező, éjszakázó helyként használják, így a zárt vizekre vonulnak napközben.

AZ ATKAI-HOLTÁGON ÉS A GYÁLARÉTI-HOLTÁGAKON IS VÉGZIK A RIASZTÁST

„Halőreink is ide koncentrálnak, mind az Atkai-holtág, mind a Gyálaréti-holtágak területén végezzük a riasztást. Ezen kívül a Maty-éri víztározón is sikeres gyérítésekről tudunk beszámolni” – írta a HECSMSZ. Utóbbi helyen a szövetség munkatársának, Kovács Tibornak több madarat is sikerült kilőnie egy-egy alkalommal – zárult a közlemény.

VÉDENI KELL A HALÁLLOMÁNYT

Európa északi területeiről érkező halfagyasztó madarak tömeges jelenléte évről évre nő, útjuk során a Kárpát-medence igazi svédasztal. A hazai halállomány védelme érdekében a vizeinken a nagy egyedszámú kormoráncsapatok tartós jelenlétének kialakulását próbálják megakadályozni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb