Közélet

Bármilyen tantárgyat taníthatnak az alsós tanítók felsősöknek, az óvónőknek pedig már nem kell diploma

Bármilyen tantárgyat taníthatnak az alsós tanítók felsősöknek, az óvónőknek pedig már nem kell diploma. A PDSZ szerint egyértelmű, hogy a tanárhiányt próbálja meg így kezelni a kormány, de azt is elmondták, hogy miért rossz szakmai szempontból a változás.

Az alsós tanítók már nyolcadik osztályig beoszthatók, óvónőként pedig középfokú végzettséggel is el lehet helyezkedni a státusztörvény 2024. január másodikától hatályos végrehajtási rendelete alapján – írja a Népszava.

KIBŐVÍTETTÉK A LEHETŐSÉGET

A lap megkérdezte a Belügyminisztériumot, hogy mivel indokolják a változtatást, a tárca a válaszában annyit írt, hogy az alsós tanítók eddig is taníthattak 5. és 6. osztályosokat is, most csak kibővítették ezt a lehetőséget. Arra a minisztérium nem tért ki, pedig fontos változás, hogy amíg a tavaly év végéig érvényes rendeletben az is szerepelt, hogy a felsőbb évfolyamokon egy adott tantárgyat csak “a tantárgynak megfelelő műveltségi területet végzett” tanító taníthat, az új rendeletben már nincs ilyen feltétel.

A PEDAGÓGUSHIÁNY LEHET AZ EGYIK OK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy egyértelműen a pedagógushiány lehet az oka annak, hogy lényegében bármilyen tantárgy oktatására beoszthatják az általános iskolák felső tagozatain az alsós tanítókat. “Jó lenne, ha a kormány megértené, hogy a tanári pálya nemcsak egy hivatás, hanem egy szakma. A tanítókat a felsőoktatási képzésük során a 6-10 éves korosztály nevelésére készítik fel, teljesen más módszertanokra van szükség, mint a 10-14 éves diákok esetében” – kommentálta a változást Nagy.

KÖZÉPFOKÚ VÉGZETTSÉGGEL IS LEHET ÓVODÁBAN DOLGOZNI

Az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez már nemcsak felsőfokú óvodapedagógus diplomával, hanem a középfokú óvodai nevelő szakképzettség megszerzésével is lehet dolgozni. Ezzel a változással kapcsolatban a Népszava hiába kereste a Kulturális és Innovációs Minisztériumot, onnan nem érkezett válasz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb