Mindenmás

Szabadtéri sportolás lefújva? Szegeden már egészségtelen a levegő minősége

Az ország több pontján is veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból. Sajnos városunk is a listán van, egészségtelen minősítést kapott.

Mint kiemelték, a levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. Az NNGYK adatai szerint veszélyes a levegő minősége a Sajó völgyében Putnokon, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren és Miskolcon, valamint Nyíregyházán és Kaposváron. Egészségtelen minősítést kapott:

  • Pécs, 
  • Szeged,
  • Győr,
  • Tatabánya
  • és Hernádszurdok.

A mérések adatai szerint kifogásolt a levegő minősége még Sopronban, Ajkán, Várpalotán, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Százhalombattán, Budapesten, Kecskeméten, Salgótarjánban és Debrecenben. A többi mérőállomás elfogadható értéket rögzített.

AZ ÉRZÉKENYEK NE TARTÓZKODJANAK A SZABADBAN

Az NNK azt javasolja, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók – gyermekek, krónikus légúti, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, idősek, várandós kismamák – lehetőleg minél kevesebb időt tartózkodjanak a szabadban az egészségtelen és veszélyes minősítésű településeken.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb