Közélet

Böjte Csaba és Csák János kulturális és innovációs miniszter is Szegeden járt szombat délelőtt, a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék-és élményparkról beszéltek

Szegeden járt szombat délelőtt Csák János kulturáért és innovációért felelős miniszter és Böjte Csaba, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója: a Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatták be a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék-és élményparkot, illetve az erről szóló, Szú, Moly, Rozsda című könyvet is. Az eseményen rajtuk kívül Kurkó János György, az említett könyv szerzője, az emlékpark tervezője, építtetője és finanszírózója is megszólalt.

Csák János, kulturáért és innovációért felelős miniszter mint a magyar állam képviselője, Böjte Csaba OFM pedig mint a magyar közösség képviselője a fő támogatója a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék-és élményparknak. A létesítmény mintegy hat hektáron épül Csíkszeredán, három része lesz, bemutatja többek között a 19-20. századi várost, falut és az ahhoz köthető valamennyi mesterségeket. Az eseményen Csák János kulturáért és innovációért felelős miniszter és Böjte Csaba is részt vett a Szegedi Dóm Látogatóközpontban, utóbbi egyébként rövid időn belül már harmadjára látogat Szegedre, legutóbb még a nyáron csíptük el Petőfitelepen:

KÖZEL 120 SZAKMÚZEUM LESZ AZ EMLÉKPARKBAN

Mint a délelőtti bemutató eseményen elhangzott, a Csíkszeredán épülő néprajzi emlék-és élményparkban mintegy 117 szakmúzeum lesz, amely a legnagyobb szám a skanzenek körében. Csák János kulturáért és innovációért felelős miniszter Klebelsberg Kúnó által kötötte Szegedhez az emlékpark jelentőségér, hisz fontos feladatunk, hogy “Klebelsberg örökségét vigyük tovább.” – mondta el a rendezvényen. Hangsúlyozta, hogy az erdélyi magyar tárgyi, szellemi és lelki örökség megőrzését szolgálja majd a Csíksomlyón épülő néprajzi emlék- és élménypark. Az eseménnyel kapcsolatban hamarosan hosszabb beszámolóval érkezünk. Fotók az eseményről:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb