Közélet

Legolász, Wednesday, Bimbi és Szentistván sem lehet a gyerek neve, de Ájlá és Teca már igen – tavaly összesen 469 névkérelemről döntött a Nyelvtudományi Kutatóközpont

Összesen 469 névkérelemről döntött 2023-ban a Nyelvtudományi Kutatóközpont. Általánosságban elmondható, az a célja a szülőknek, hogy minél egyedibb nevet válasszanak, sőt előfordul, hogy az adott nevet a kérelmező szeretné levédetni, hogy csak az ő gyereke viselje. Már 4570 névből lehet válogatni, ezek közül 2607 lánynév, és 1963 fiúnév. Bekerült az adható női nevek közé az Emilin, az Annarózsa és az Ájlá, a fiúkat pedig Pipónak és Nazirnak is lehet már keresztelni.

Mint kiderült, Katamari és Dzsánszu viszont még mindig nem lehet a gyermek a szülők kívánsága ellenére, mint ahogyan a Legolász és Galahad nevek sem használhatók.

2022-BEN REKORD KÉRELEM ÉRKEZETT

A 2022-es rekord után tavaly csökkent a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz beérkező keresztnévkérelmek száma, ugyanakkor az Utónévbizottság így sem unatkozott: 469 kérelemről döntöttek, az elfogadott nevek száma 70 volt, ebből 43 női és 27 férfinév.

EGYEDI NEVET AKARNAK A SZÜLŐK

Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs közölte, továbbra is a színes, egyedi névválasztás a jellemző, ugyanakkor 2023-ban annak ellenére, hogy jogszabály mondja ki, hogy nevet csak a magyar helyesírás szabályai szerint lehet bejegyezni, a kérelmek nagy része idegen helyesírással írt névre vonatkozott – írja a 24.hu.

Ilyen volt a női nevek közül a Riley, az Aylin, a Fanny, a Sophia, a Wednesday, a Mayla, a Maya, a Myra, a Becky, a Rose, a Chloe és az Odette. Közülük például a Maya több esetben is előfordult. A férfiaknál a favorit a Noah és a Deniel: minden évben legalább 15-20-szor kérik ezeket a neveket, de volt, aki a Paul, Johann, Arthur, Hugo, Gerald nevet szerette volna anyakönyveztetni. Nem ritka az sem, hogy mindenféle alakváltozattal többször próbálkoznak, így például a Kéti név elutasítása után megpróbálták a Katie, Kétie majd ismét a Kéti alakot kérni.

Hasonló a férfinevek között a William név, amely előfordult Williem, Viliem alakban is. Érdekes, hogy ezt a nevet évek óta mindenféle alakban próbálják bejegyeztetni. Gyakori az is, hogy valaki – sejtve, hogy a név írott alakjának a kiejtést kell követnie –, egyszerre több alakváltozatot is felsorol: például Corey, Korey, Korei, Kori, vagy Nino, Ninó, Níno, Nínó” – mutatott rá Raátz Judit.

SLÁGER VOLT A KETTŐS KERESZTNÉV

A kettős keresztnevek 2023-ban is nagy slágernek számítottak. Közülük az angol Emilin (Emma + Lynn) és az Annarózsa bekerült az adható női nevek közé. De több egészen egyedi névalkotással is próbálkoztak a szülők, hiába. A teljesség igénye nélkül a következőkkel: Annalelle, Katamari, Pannilia, Learóza, Bodzaróza, Pannalina, Annamilla, Annarebeka, Larahella, Hannalia, Zararóza, Lizamária, Narabella.

ANCSA ÉS TECA MÁR LEHET A GYERMEK

A Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa egy évvel ezelőtt arról tájékoztatott, hogy a sorozatok miatt megugrott a török eredetű nevek népszerűsége. Ez a trend némileg alábbhagyott, de valamennyire megmaradt. Az elfogadott nevek között is találhatunk török neveket, ilyen az Ájlá női név, jelentése fénykoszorú, illetve a Nazir, Berk férfinevek. De akadt olyan török név is, amely amiatt nem kerülhetett föl a listára, mert uniszex név, ilyen a Dzsánszu és a Baran.

“Meglehetősen színes a paletta, nem lehet kijelenteni, hogy egyféle nemzetiség neveit részesítenék előnyben a kérelmezők. A bejegyzésre javasolt női nevek között egyaránt megtalálhatunk angol (Emilin, Linell) és szláv (Girdiána, Dragana, Bojka) neveket. De anyakönyvezhetővé váltak japán (Kjókó, Kaori, Mei), koreai (Nabi), szanszkrit (Paldzom, Mádhuri) nevek is” – sorolta.

Raátz Judit megjegyezte, továbbra is kedveltek a már anyakönyvezhető nevek alakváltozatai, mint a Söván (Johanna), az Eleonor, Elora (Eleonóra), a Serina (Serin), a Zenda (Zena), a Zília (Zilia), a Lisza (Melissza) és a Dorita (Dóra). Többen kérnek becenévi alakot is, amelyeket szintén engedélyezett az Utónévbizottság: Ancsa, Ili, Teca.

KIKERICS ÉS LILE

2023-ban két egyéni névalkotás is zöld utat kapott, mivel az ilyen típusú nevek jellemzőek a magyar női nevek között. Adható név ma már a virágnévi eredetű Kikerics, illetve a madárnévi Lile alak. A szakember megemlített két írói névalkotást is, amelyeket szintén engedélyezett a bizottság: az egyik a Szmilla név, amelyet Peter Hoeg, dán író alkotott meg 1992-ben. A regényében szereplő szülők a grönlandi Miillaaraq névből alkották a Smillaaraq alakot, amelyhez fölhasználták a dán smile (mosolyogni) kifejezést. A másik irodalmi név a Zaira, amely megtalálható az olasz, francia nyelvterületeken. Zaira Voltaire egyik tragédiája főszereplőjének a neve. Az író a nevet az arabból kölcsönözte, tehát így a név arab eredetűnek tekinthető, jelentése: világító, villogó, virágzó.

Ami a férfineveket illeti, itt is találni angol (Klinton), szláv (Sztoján, Szvjatoszláv), arab (Saif) és skandináv (Szigurd) neveket. Irodalmi névalakok is megihlették a kérelmezőket, erre példa a Galahad, aki az Artúr-mondakör egyik ismert lovagja, és a Legolász, Tolkien A Gyűrűk Ura című regényének szereplője. Ezt a két utóbbi nevet azonban nem engedélyezték.

ÚJ JELENSÉG A RÖVIDÜLT ALAKOK

Új jelenség, hogy nagyobb számban megjelentek a férfinevek között is a rövidült névalakok, mint a Náel (Nátánael), a Pipó (Filippo), a Dárisz (Dáriusz), a Korbin (Korbinián), a Tiágó (Szantiágó) és a Gábris (Gábor). Ezek is adhatók a jövőben a gyerekeknek. Az elmúlt évben megnőtt továbbá azon kérelmek száma is, amikor valaki magának kért egy új nevet, illetve meglévő becenevét szerette volna hivatalossá tenni. Az ilyen típusú beadványok az összkérelmek közel 10 százalékát tették ki.

BIMBI, BÖBI ÉS SZENTISTVÁN

Raátz Judit állítása szerint furcsa kérelmekből sem volt hiány 2023-ban. A női nevek között előfordultak mesealakoktól kölcsönzött nevek, mint a Lolka vagy a Röneszmé, és túlságosan becéző alakok egyaránt: Rüntyi, Zuri, Eni, Bimbi, Böbi, Kari, Nia.

A férfinevek között kitalált, egyedi neveket (Csillám, Csillagom, Csillagfény), két név összevonásából alkotottat, mint a Zoján (Zoltán + János) és mesefigura nevét (Pumba) is egyaránt felfedezni. Volt, aki a Szentistván nevet kívánta a gyerekének adni azért, hogy mindig emlékezzen az államalapítóra. Előfordult a Jézus és a Lucifer nevek kérelme is. A becenévi alakokat továbbra is előszeretettel próbálják bejegyeztetni a szülők, sikertelenül: Beni, Dani, Nonó, Sani, Sanca, Jani, Zola, Ari.

NEM REMÉNYTELEN A PRÓBÁLKOZÁS

Nem teljesen reménytelen próbálkozások ezek, ugyanis Raátz Judit közlése szerint vannak olyan nevek is, melyek egy idő után esetleg elterjedtek lesznek, és ilyenkor az Utónévbizottság is zöld utat ad azoknak, illetve olyan esetekkel is találkozni, amikor a kérelmező összegyűjt hiteles adatokat a névről, és így bejegyezhetővé válik egy-egy alak. Ilyen volt tavaly a Pipó férfinév, illetve a női Sosána. A szakember szerint olyannal nem találkoztak, hogy valaki a ritka vezetéknevét szeretné keresztnévként bejegyeztetni, de olyannal annál inkább, hogy valaki más családnevet kíván utónévként anyakönyveztetni. Ilyen például a Mortimer, a Kóczián és az Ódri.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb