Közélet

“Ha én rózsa volnék” – énekelték a tüntetők Szentesen, mert indoklás nélkül váltották le az igazgatót az egyik iskolában

Hatvanan gyűltek össze kedden délután a szentesi Kossuth téren egy villámcsődület erejéig tiltakozni a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatójának leváltása ellen. Az iskolát fenntartó egyházközség lelkipásztora szerint azért nem indokolták az elbocsátást mert vannak dolgok, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra. 

AZ IGAZGATÓ A TÉLI SZÜNET UTÁN MÁR NEM VOLT IGAZGATÓ

Karikó-Tóth Tibor egyébként 1996 óta vezette az intézményt, eddig eredményesen. Az iskola fenntartója a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség, ennek szilveszterkor hivatalba lépett, új tagokkal kiegészült döntéshozó testülete, a presbitérium döntötte el, hogy visszavonja Karikó-Tóth Tibor intézményvezetői kinevezését. Az igazgató a téli szünet után már nem volt igazgató. A döntés miatt aláírásgyűjtést kezdeményeztek és a Tiszántúli Református Egyházkerülethez fordultak a helyiek, de a református püspökségnek nincs hatásköre arra, hogy felülbírálja a presbitérium határozatát. A döntésből azért lett országos hír, mert a presbitérium nem fűzött a felmentéshez indoklást. Ezt egy frissen megjelent jogszabály értelmében meg is tehette, ám Fehér Csaba lelkipásztor azt mondta, hogy ha kérte volna az igazgató, megindokolják a döntésüket, de nem kérte.

AZ INDOKLÁS ELMARADÁSA MIATT TILTAKOZTAK

A Magyar Narancs azt írja, hogy a kedd esti demonstrálók sem bíznak abban, hogy a presbitérium meggondolja magát. Csak azért álltak ki a szentesi Kossuth térre, hogy tiltakozzanak az indoklás elmaradása miatt, mert az eljárást méltánytalannak tartják, akár bűnt vagy hibát követett el a leváltott vezető, akár semmit, csak rálépett valaki tyúkszemére.

A felhívás a Facebookon terjedt, szervezőként viszont a helyszínen egyedül a helyi Körtvélyesi László mutatkozott be. Körtvélyesi László szentesi, de legutóbb január 5-én Szegeden, a püspöki palota előtt énekelte-gitározta el a Ne vágj ki minden fát! című Koncz Zsuzsa-dalt, kicsit átírva, megszólítva „Lacit” – azaz Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspököt –, hogy kímélje meg a véderdőt, ne ott akarjon új iskolát építeni.

HA ÉN RÓZSA VOLNÉK

Szentesen más a helyzet, az önkormányzatnak nincs köze az iskolához. Körtvélyesi László, miután elmondta, miért vannak jelen az egybegyűltek, szintén dalokkal üzent, a “Ha én rózsa volnék” című számot már egész sokan énekelték vele. Ennyi volt a villámcsődület, utána még néhányan maradtak beszélgetni. „Katolikus vagyok, nincs közöm a reformátusokhoz, de mint közösségi ember, van véleményem: ez nagyon gennyes ügy, olyannyira, hogy át is látszik” – mondta a lapnak a Kossuth téren Körtvélyesi László. „Jellemző, hogy azt sem mondták meg azonnal, ki váltja az igazgatót. 

SOKAN FEKETE RUHÁBA MENTEK BE A SZÜNET UTÁN

A lap szerint az iskola pedagógusai közül sokan fekete ruhában mentek be a téli szünet utáni első napon, így fejezték ki szolidaritásukat Karikó-Tóth Tibor mellett. A döntés után, még a szünet idején a presbitérium és Fehér Csaba lelkipásztor testületileg átvonult az iskolába. A pedellust odarendelték, aki állítólag nem tudta, hogy miért kell bemennie, és aztán nem szívesen működött közre abban, ami lezajlott: az igazgatói irodán zárat cseréltek, hogy oda a leváltott vezető már ne is mehessen be. Az is kiderült, hogy Dimákné Sebők Veronika lett a megbízott igazgató, a helyettes pedig továbbra is Tomcsányiné Lucz Szilvia lesz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb