Közélet

“Maga alatt vágja a fát az, aki nem érti, hogy miért fontos ez a véderdő” – a hat hektáros erdő kivágása ellen tiltakoztak Szegeden

Mint megírtuk, tüntetést szerveztek szombaton délután az Aradi vértanúk terére. A jelenlévők az ellen tiltakoztak, hogy egy december 23-án kiadott rendelettel a kormány felülírta azt a településképi védelmet, amivel Szeged önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják a város egyik nagyméretű erdőterületét. Ide a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát építtetne. Petíciót is írtak korábban az erdőirtás ellen, most pedig demonstrációra várták a szegedieket.

A helyszínen Mihálik Edvin, önkormányzati képviselő szólalt fel az erdőirtás ellen. Mint kiemelte, a tüntetés célja az volt, hogy üzenjenek a kormánynak, és a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Arra kérik az egyházmegyét, hogy keressenek alternatív helyszínt az iskola építéséhez, és ne vágják ki a véderdőt.

Mint kiderül, Mihálik Edvin kezdeményezett egy elnevezési folyamatot is, mivel úgy véli, “aminek neve van, azt sokkal nehezebb elpusztítani.” Ezért el akarja nevezni a hat hektáros véderdőt, öt alternatíva közül választhattak a jelenlévők.

ÉVI 420 TONNA PORT KÖT MEG A VÉDERDŐ

“Maga alatt vágja a fát az, aki nem érti, hogy miért fontos ez a véderdő. Évi 420 tonna port köt meg ez a hat hektáros terület. Ennyivel kevesebb szálló por kerül a szegedi levegőbe minden évben” – emelte ki beszédében a zöld tanácsnok, majd hozzátette, hogy “eddig ez az erdő védett minket, most rajtunk a sor, hogy megvédjük az erdőt. Aki itt él ebben a városban, az tudja, hogy miért fontos. Hiszen az önkormányzat erőfeszítései ellenére is minden évben kimutatják, hogy a szegedi levegő minősége kifogásolható.”

Azt is hozzátette, hogy egy új véderdő-telepítési programot kezdeményeztek, 10 hektárnyi új véderdőt akarnak telepíteni. Mihálik Edvin szerint a kormány döntése a szegedi véderdőről évekkel veti vissza azt a munkát, amit megkezdtek. Megfogadták, hogy minden jogi és politikai eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megvédjék az erdőt. Azt is hangsúlyozta, hogy a tervezett iskolának lehet alternatív helyet találni.

LEVÉL REPÜLT A VATIKÁNBA

Fodor Antal, a terület önkormányzati képviselője is felszólalt a demonstráción. Azt mondta, hogy az egyháznak is megvan a tiszta, világos álláspontja, majd Ferenc pápa szavait idézte. Azt is kiemelte, hogy levelet írtak Mihálik Edvinnel a Vatikáni Államtitkárságnak, amelyben részletezték a helyzetet és arra kérték őket, hogy kövessék figyelemmel az eseményeket. Sőt, élőláncot szerveznek majd abban az esetben, ha meglátják, hogy az erdőben favágók jelennének meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb