Közélet

Bejelentés karácsonyra: megjelent egy kormányrendelet, mely felülírja az önkormányzat döntését, engedélyezik az erdő kiirtását Szegeden

Egy december 23-án éjjel kiadott kormányrendelet szerint a kormány felülírja azt a településképi védelmet, amivel Szeged önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják a város egyik utolsó nagyméretű erdőterületét, írta meg a 168.hu.

AZ UKRAJNAI HARCOKRA HIVATKOZNAK

A Magyar Közlöny 2023. évi 189. száma azt írja, hogy „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” módosítja a kormány a szabályokat, és engedélyezi a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolaépítéséhez a fakivágást „a beruházás megvalósításához szükséges mértékig”. A bejelentést Orbán Viktor miniszterelnök jegyzi – írták.

Az állami tulajdonú hathektáros erdő közvetlenül az egyházi futballstadion mellett fekszik és a kormány az ősszel ajándékba adta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott saját iskolát építhessen.

A SZEGEDI KÖZGYŰLÉS VÉDELEM ALÁ HELYEZTE AZ ERDŐKET, EGY TOLLVONÁSSAL FELÜLÍRTÁK

Mint korábban megírtuk, a szegedi közgyűlés döntésével védelem alá helyezte a várost védő Körtöltés menti erdőket, így azt a Szent Gellért Fórum melletti területet is, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános iskola és gimnázium építését tervezi. A rendelet szerint az erdő folyamatos karbantartásáról a tulajdonosnak kell gondoskodnia, felújítása – a tájkarakter megőrzése és a biodiverzitás védelme érdekében – szakaszosan történhet, a tarvágás tilos. Ezt most egy tollvonással felülírta az új kormányrendelet.

Nagy Sándor alpolgármester a Facebook-oldalán arról írt, hogy hiába ígér a kormány a karácsony előtt egy nappal kiadott Közlönyben zöldtetőt a leendő egyházi épületekre és mellé növénytelepítést, a negyven éves fákból álló erdő pormegkötő hatását azokkal nem lehet pótolni. Nagy Sándor szerint az önkormányzat mindent megtesz a fák védelmében.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 168.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb