Kikapcs

Idén is az ELI ad otthont a Szegedi Fizika Napjának, még Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikustól is kérdezhetnek a résztvevők

Az idei évben is a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont az SZTE Fizikai Intézet tudománynépszerűsítő rendezvényének, a Szegedi Fizika Napjának február 3-án – közölte az intézmény szerkesztőségünkkel pénteken.

Mint közleményükben írták, a 2006 óta minden évben megrendezésre kerülő esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika, fizikus-mérnöki vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba egyaránt – melyet a helyszínen szegedi fizikusok mutatnak be előadások, interaktív programok, kiállítások, vezetett látogatások formájában.

A PROGRAMOK 9 ÓRAKOR KEZDŐDNEK

A program 9 órakor előadásokkal kezdődik. Az első előadáson a látogatók megismerhetik a 2023-ban fizikai Nobel-díjjal jutalmazott attofizikai felfedezések és az ELI ALPS kapcsolatát, sőt, Krausz Ferenctől élőben is kérdezhetnek, hiszen a Nobel-díjas fizikus online jelentkezik majd az előadás során! Ezt követően a molekulák számítógépes modellezésének lehetőségeire derül fény. A szervezők előzetes regisztrációhoz kötött vezetett látogatásokkal is készülnek, melyek során a résztvevők bejárhatják az ELI ALPS épületét, megtudhatják, milyen kísérletekre használható a motorfékpad, illetve az ELI interaktív eszközeit, játékait is kipróbálhatják a Fókusz látogatói térben.

DÉLUTÁN IS IZGALMAS PROGRAMOK VÁRJÁK AZ ÉRDEKLŐDŐKET

11 és 14 óra között zajló standos bemutatókon az SZTE Fizikai Intézet kutatócsoportjainak munkájáról és képzéseiről kérdezhetnek az érdeklődők, megismerkedhetnek a fizika ipari alkalmazásának lehetőségeivel, de részt vehetnek virtuális laborlátogatáson is, illetve a lézersakkal tesztelhetik tudásukat. A korábbi nagy érdeklődésre való tekintettel a fiatalok idén is kipróbálhatják, milyen szegedi egyetemistának lenni, hiszen egyetemi mintaóra is szerepel a programkínálatban, amely ezúttal a kvantumfizika témakörébe kalauzolja el a középiskolásokat. Zárásként, 14 órától a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Verseny eredményhirdetésére kerül sor, amelynek részeként látványos, show-elemekkel tarkított kísérleti bemutatót tekinthetnek meg a résztvevők.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb