Mindenmás

Világrekord-várományos, gigantikus dámszarvast lőttek ki Hódmezővásárhely mellett – súlyos következménye lehet ennek

Etikai vizsgálatot indít a Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara a január 12-én Hódmezővásárhely mellett kilőtt, világrekord-várományos, gigantikus dámszarvas miatt. Gémes László elnök azt mondta, a hétéves bika kiváló genetikával rendelkezett, és közmegegyezés volt arról a helyi vadásztársaságok között, hogy nem vadásznak rá, hiszen két-három év múlva világrekorder lehet a trófeája, addig pedig tovább örökítheti páratlan, felbecsülhetetlen genetikai állományát.

A Promenad24 szerint az állatra emellett jogilag csak október elseje és november harmincadika között lehetett volna vadászni. A világrekord-várományos bikát információk szerint a HÓDAGRO Zrt. Vadásztársaságot csaknem két évtized óta vezető személy lőtte le. Gémes László kamarai elnök kiemelte: az elkövetőre súlyos szankciók várhatnak, a szakszerűtlen elejtés miatt a vadászjegyét és fegyvertartási engedélyét bevonhatják.

MEGRÁZTA A HÍR A VADÁSZTÁRSADALMAT

„A vármegyei és az országos vadásztársadalmat is megrázta a hír, hogy idő előtt és etikátlanul lőtték agyon ezt a világrekordhoz közeli dámbikát, ráadásul egy olyan területen, ami nem az ő élőhelye volt, ahová csak átvándorolt. Ráadásul információink szerint a szomszéd vadásztársaságból felhívták rá a figyelmet, hogy jó néhány kiváló genetikával rendelkező bika vándorol, kíméljék azokat, vigyázzanak rájuk, hadd örökíthessék tovább a genetikai állományukat. A vadászetika kimondja, hogy nem a trófea birtoklásáért vadászunk, hanem vadgazdálkodunk, s akkor lőjük ki az állatot, ha a trófeája már elérte a csúcsát, s a koros egyed már eleget örökített. Jelen esetben azt látjuk, hogy sajnos a kapzsiság vezérelte elsődlegesen az elejtőt, ugyanis információink szerint a tavalyi évben pontosan ugyanitt történt egy nagyon hasonló eset, éppen ugyanez a vadász öncélúan ejtett el egy aranyérmes bikát, pedig akkor is felhívták rá a figyelmet előtte, hogy vigyázzanak a vadra. Kamaránk etikai vizsgálatot indít, az etikai bizottság ki fogja vizsgálni, történt-e etikai vétség, a hatóság pedig azt járja körül, történt-e szakmai hiba a trófeás vad elejtésénél” – részletezte Gémes László.

NEMZETI KINCS LEHET A TRÓFEA

A Csongrád-Csanád Vármegyei Vadászkamara elnöke elárulta, a hatalmas és különleges trófeát akár nemzeti kinccsé is nyilváníthatják, ez esetben az elejtő csak a másolatát birtokolhatja, az eredeti múzeumba kerül. Kitért rá, amennyiben bebizonyosodik, hogy szakszerűtlenül lőtték ki a dámbikát, súlyos szankciókra számíthat az elkövető. A legsúlyosabb szankció a vadászjegy bevonása bizonyos időre, ami azzal jár, hogy az érintettnek a fegyvertartási engedélyét is le kell adnia, nem gyakorolhatja vadászati és vadgazdálkodási tevékenységét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb