Közélet

Nyílt levélben üzentek Lázár Jánosnak a Volánbusz dolgozói, egy esetben még a hétfői sztrájktól is elállnának

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet a sztrájk első napját egy „jelmezes főpróbának” tekinti, úgymond, figyelmeztető sztrájknak – írja a szakszervezet a közösségi oldalán. Szerintük a holnapi akció sokkal inkább megbéníthatja az egész országot, amit azzal lehet elkerülni, ha ma éjfélig megállapodás születik a bérkövetelésükkel kapcsolatban – üzenték Lázár János építési és közlekedési miniszternek.

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, január 28–29. között kétnapos sztrájkot tart a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), ami miatt országszerte vasárnap 4006, hétfőn akár 26 ezer Volánbusz-járat marad ki, Szegeden is járatkimaradásokra kell számítani ezen a két napon.

EGY ESETBEN EL IS MARADHAT A HÉTFŐI SZTRÁJK

Vasárnap Dobi István, a SZAKSZ elnöke Lázár János építési és közlekedési miniszterhez intézett nyílt levelében közölte: akár el is maradhat a hétfői sztrájk, amely a hatszor több járat kimaradásával még inkább megbénítaná az országot. ,,A SZAKSZ a sztrájk első napját egy „jelmezes főpróbának” tekinti, úgymond figyelmeztető sztrájknak is mondhatnák és annak érdekében, hogy elkerüljük a valódi nagy csapást, amikor január 29-én a munkabeszüntetés miatt, országos szinten több mint 26 000 menetrendszerint közlekedő járat maradhat ki, javaslom, hogy a mai napon 24 óráig jöjjön létre egy megállapodás a SZAKSZ bérkövetelésével kapcsolatban.” – közölte Dobi István. ,,Bízom a közreműködésében és, hogy megteremti annak lehetőségét, hogy a felek között a tárgyalás és a megállapodás megtörténjen, annak érdekében, hogy a január 29. napján folytatódó sztrájk megtartásától, a SZAKSZ el tudjon állni – folytatta az elnök.

KÖZEL 70 SZÁZALÉKOS A TÁMOGATOTTSÁG

A SZAKSZ elnöke még az akció előtt úgy nyilatkozott, hogy a sztrájk támogatottsága kollégáik között megközelíti a 70 százalékot. A szakszervezet képviselője kijelentette, hogy az országos munkabeszüntetés inkább a fővárost érintheti, mint a vidéki településeket, de járatkimaradások itt is lehetnek.

RENGETEG JÁRAT MARADHAT KI HÉTFŐN

A helyi közlekedésben ez január 28-án 336 járatkimaradást jelent, de hétfőn már 3283 járattal nem lehet számolni. A helyközi közlekedésben január 29-én 19 325 járatot érint a munkabeszüntetés. A Volánbusz honlapján közzétették, hogy pontosan milyen járatok nem közlekednek az említett két nap során. ,,Az elégséges szolgáltatás biztosításához a távolsági járatok felét kell elindítani, ugyanakkor a vidéket érintő helyi, helyközi járatoknál 66 százalékos járatsűrűséget kell biztosítani – jegyezte meg a SZAKSZ elnöke. A MÁV–Volán vállalatcsoportnál tartott bértárgyaláson Pafféri Zoltán vezérigazgató 70 ezer forintos bérfejlesztési javaslatát a Volánbusz dolgozóit képviselő szervezetek, a KKSZ és a SZAKSZ nem fogadta el, legalább 90 ezer forintos béremelést követelnek, valamint egyéves megállapodást kötnének – írja az Index.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb