Közélet

Már az év elején jöhet az újabb és nagyobb Volánbusz-sztrájk, már ötezernél is több sofőr támogatja

,,Munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusz 2023. december 10-re (vasárnap) és 11-re (hétfő), azaz sztrájk lesz, ami érinti a szegedi helyi közösségi közlekedés buszjáratait is” – írtuk meg még tavaly decemberben. Most kiderült, már január végén jöhet az újabb Volánbusz-sztrájk, a sofőrök közel fele, 49 százalék nyilatkozott úgy eddig, hogy hajlandó lenne ismét sztrájkolni január 28-29-én – írja a Népszava.

Eddig 5107 Volánbusz-sofőr írta alá, hogy a munkáltató nem elégséges bérajánlása esetén kész sztrájkolni – közölte a lappal a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnöke. Dobi István abban az esetben szervez meg egy decemberihez hasonló munkabeszüntetést, ha a 10 400 autóbusz vezető legalább 60 százaléka egyetért a bérköveteléssel, és aláírásával megerősíti, hogy részt is vesz az esetleges – január 28-ra és 29-re tervezett – sztrájkbanm, jelenleg 49 százaléknál járnak. Dobi István kijelentette: van remény, de még mindig nem lehet tudni, meglesz-e a szükséges aláírás. A következő napokban – vagyis a bértárgyalás napjáig – még szűk 900 buszvezető egyetértésére lenne szükség. Mint mondta, a SZAKSZ-nak 2600 tagja van, tehát más szakszervezethez tartozók, és olyan munkavállalók is az akció mellett vannak, akik egyik szakszervezetnek sem tagjai.

MÁR TAVALY ÓTA HÚZÓDNAK AZ EGYEZTETÉSEK

Az egyeztetések tavaly óta húzódnak, ezért is sztrájkoltak a sofőrök már decemberben is. Nem hivatalos értesülések alapján a munkáltató MÁV-Volán csoport eleinte 6-8 százalékos béremelést tervezett, ez azóta 10-12 százalékosra nőtt – írja a HVG. A SZAKSZ ezzel szemben 25 százalékos bérfejlesztést tart tárgyalási alapnak, de az elnök Dobi István kijelentette, hogy 20 százalék alá semmiképpen nem mennek. A területért felelős Lázár János közlekedési miniszter korábban ezt az igényt irreálisnak nevezte, a bíróság által jogszerűnek ítélt sztrájk jogszerűségét pedig vitatta.

Bár a decemberi sztrájkban végül a dolgozók mindössze 14 százaléka vett részt, ez elég volt ahhoz, hogy kétségbe ejtse az utasokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb