Közélet

A BYD-val egész Szeged új lendületet kap: Botka László ma aláírta az előszerződést az ipari park területének értékesítéséről (videóval)

Botka László polgármester aláírta az előszerződést a BYD és Szeged Megyei Jogú Város között az ipari park terület értékesítéséről, ezzel átadva azt a vállaltnak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Konferenciatermében Szijjártó Péter és Botka László mellett a BYD részéről a vállalat első embere, Vang Csuanfu mondott beszédet az ünnepélyes szerződésaláírás keretén belül, valamint Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete.

Az eseményen Vang Csuanfu megköszönte Szegednek, és Magyarországnak, hogy itt építhetik fel az első európai gyárukat. “A legmodernebb, legfejlettebb technológiát hozzuk Szegedre. Több ezer munkahelyet hozunk létre a városban” – tette hozzá.

SZOROSAN EGYÜTTMŰKÖDIK A KORMÁNY, AZ ÖNKORMÁNYZAT ÉS A KÍNAI VÁLLALAT

Botka László arról beszélt, hogy mekkora öröm, hogy a beruházás érdekében a BYD, Szeged önkormányzata és a magyar kormány a lehető legszorosabban működik együtt. “Közös a célunk, az, hogy minél hamarabb megépüljön a gyár, és elkezdjen termelni. Szeged vállalta azt is, hogy jelentős infrastruktúra-fejlesztést is vállal. A lőszermentesítést elvégeztük, zajlik a régészeti feltárás. Minden vállalásunkat pontosan, határidőre elkészítettük” – emelte ki a polgármester. Botka László történelmi jelentőségűnek nevezte az aláírást a város és a magyar gazdaságtörténet szempontjából egyaránt. Ismertette egy friss közvélemény-kutatás eredményét is, miszerint a helyi lakosság mintegy 98 százaléka hallott a beruházásról, és 85 százalék határozottan támogatja is.

TÁMOGATJA A KORMÁNY A BERUHÁZÁST

Szijjártó Péter szerint ez az ötödik autógyár Magyarországon, a három német prémium autómárka mellett a második nagy keleti autógyár érkezett hazánkba. “A beruházás több milliárd eurós nagyságrendű, s ezres nagyságrendben teremt új munkahelyeket. A magyar kormány természetesen pénzügyi támogatást fog biztosítani ehhez, ennek mértéke az Európai Bizottsággal való egyeztetéseken kerül majd véglegesítésre” – emelte ki, majd hozzátette, hogy ez a beruházás évtizedes távlatban biztosítja azt, hogy a magyar gazdaság hosszú távú és fenntartható növekedési pályán tud maradni.

Az eseményen részt vett még Mihálffy Béla, országgyűlési képviselő és Joó István, HIPA vezérigazgató. “A mai nap a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb és legfontosabb beruházásának tekintetében tettünk egy újabb fontos lépést a megvalósítás irányába” – emelte ki Mihálffy Béla a közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb