Kikapcs

Csodálatos fényjelenség ragyogott Szeged felett, naphaló és melléknapok is megjelentek az égen

Nem is olyan rég, január 11-én láthattunk érdekes légköroptikai jelenségeket Szeged felett, és ma ismét megjelentek! Szemfüles olvasóink lencsevégre is kapták a haló-jelenséget és a melléknapokat, amik reggel nyújtottak elképesztő látványt a városunkban!

Köszönjük a fotókat Ildikónak és Máténak!

MEGTÖRŐ FÉNY HOZZA LÉTRE ŐKET

A melléknapokat a levegőben levő jégkristályokon megtörő fény hozza létre. A melléknapok kialakulásához lapos hatszögletű jégkristályok jelenléte szükséges. Általában magasan lévő fátyolfelhőkön alakul ki, de nagyon hideg idő esetén létrejöhet alacsonyan elhelyezkedő, gyémántpornak nevezett jégkristályokon is. Ezek a kristályok prizmaként viselkedve a Nap fényét 22 fokkal eltérítik, így a melléknapok általában a napkorongtól 22 fokos távolságra helyezkednek el.

Ha a kristályok elhelyezkedése teljesen véletlenszerű, akkor egy haló-jelenségnek nevezett fénygyűrű látszik a Nap körül. Gyakran azonban a levegőben süllyedő kristályok függőleges elhelyezkedésűek lesznek, ekkor a napfényt vízszintesen törik meg és melléknap jön létre. A melléknapok mindig a napkoronggal azonos magasságban figyelhetők meg. Ez valószínűleg ugyanaz a jelenség, mint ami január 11-én tűnt fel Szegeden!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb