Közélet

Gulyás Gergely: további 4 százalékos emelésre számíthatnak a hiánytárgyakat oktató pedagógusok – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Ma 10:30-kor tartja szokásos Kormányinfóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az esemény azért lesz különösen érdekes, mert február elsején kezdődik a rendkívüli kétnapos EU-csúcstalálkozó, ahol Ukrajna támogatása és a magyar álláspont központi kérdés lehet.

A csütörtökön 10:30-kor kezdődő sajtótájékoztató azért is lehet érdekes, mert megismerhetjük a kormány hivatalos álláspontját Ukrajna uniós támogatásáról, az azzal kapcsolatos alkudozási folyamatról, amely az elmúlt napokban meghatározta a közbeszédet, de még Magyarország befektetői megítélését. Érdekes lesz látni, hogy a következő 1-2 napban hogyan alakul a magyar kormány hozzáállása, várakozása az EU-csúcs kapcsán.

Emellett bizonyára szóba kerülhetnek

  • a gazdasági fókuszú ügyek is, így a 2023-as és a 2024-es költségvetés,
  • az idei gazdasági növekedési,
  • valamint inflációs kilátások,
  • a jegybank kamatpolitikája,
  • a tömegközlekedés és a bérletek rendszere,
  • a tanárok béremelésének gyakorlati megvalósulása.

Bizonyára központi kérdés lesz az is, hogy miként alakul Magyarország álláspontja a svédek NATO-csatlakozását illetően – írja a Portfolio.

Ahogy midig, úgy most is élő szöveges tudósítással jövünk majd a Kormányinfóról a Szeged365 oldalán!

FRISSÍTVE (10:42): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a helyszínen lévőket, majd Gulyás Gergely vette át a szót. Mint kiemelte, szerdán a kormány ismét ülésezett, az ott született döntéseket ismerteti most.

FRISSÍTVE (10:43): AZ EU ÉS A HÁBORÚ

Teljesen egyértelmű, hogy alapvető nézőpontbeli különbség van a tagállami többségi és a magyar álláspont között. A magyar kormány szerint a fegyveres konfliktus nem hoz változást az ukrajnai háborúban, de az EU-ban erősebb a harcok folytatása melletti álláspont – kezdte Gulyás Gergely az elemzés ismertetését. Mint mondta, a szankciókat addig támogatni tudták, amíg az nem sértett magyar érdekeket, valamint kifejezték, hogy Oroszország az invázióval vétett a nemzetközi jog ellen. A kabinet szerint a mostani vitánál a zsarolják Magyarországot az ukrajnai támogatások ügyében, ebben a vitamódban változást akarnak. Úgy látják, hogy változást csak az Európai Parlament tagjainak megválasztása után lehet.

FRISSÍTVE (10:46): UTALJÁK A PEDAGÓGUS-BÉREKET

A tanárbéremeléssel kapcsolatos híresztelésekkel ellentétben 32,2 százalékos béremelés történik, ennyivel növelte a kormány a bértömeget, ezt csak béremelésre lehet fordítani, mondta Gulyás. Elmondta, mindenkinek nőni fog a fizetése. “A béremelés teljes összegét ki kell osztatni, a bértömeg elosztásánál a mester fokozat 2 százalék pluszt jelent, a hiánytárgyaknál esetén további 4 százalékos illetményemeléssel számolhatnak a pedagógusok. Összességében a pedagógus átlagbér is megemelkedik” – magyarázta Gulyás. A jogállási törvénnyel világos szabályokat szabtak, ez 24 tanórát és 50 nap szabadságot jelent a tanároknak. A körülmények kiszámíthatóbbak és az anyagi elismertségben is akkorát sikerült ugrani, mint a rendszerváltás óta soha, fogalmazott Gulyás. Hozzátette: a teljes béremelés a magyar adófizetők pénzéből valósul meg, az uniótól csak ígéretek vannak.

FRISSÍTVE (10:54): SMA-SZŰRÉS

Megállapította a kabinet, hogy egy 14 hónapos programban 2022. november 1-től tavaly év végéig tartott az SMA-szűrési program, de ezt továbbra is biztosítják majd a 2024-es évben a folytatásra, többek között Szegeden is. Erre 453 millió forintot csoportosítanák át a csecsemők megvizsgálásához.

FRISSÍTVE (10:57): BKK BÉRLET

Felhatalmazást adtak Lázár János építés- és közlekedésügyi miniszternek, hogy valóban bevezessék, hogy 2024. március 1-től az ország- és vármegyei bérlet érvényes legyen a BKK járatain is a fővárosban a HÉV, Máv és a Volán közlekedési eszközei mellett. Gulyás Gergely szerint ez 75 ezer agglomerációban élő felnőttet és 24 ezer nagydiákot is érint.

FRISSÍTVE (10:59): AZ OLASZ FOGVATARTOTT – NEMZETKÖZI BONYODALOM

A tegnapi ülésen meghallgatták a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter beszámolóját is az olasz antifa tanárnő ügyével kapcsolatban, ami szerintük azért lett diplomáciai ügy, mert a cél Magyarország lejáratása. Biztosítani kell az emberi méltóságot, az említett hölgy fogvatartásának körülményei megfeleltek a magyar és nemzetközi előírásoknak. Hazugság, hogy a cellában patkányok lettek volna, mondta Gulyás. Luxus nincs a börtönökben, de általánosságban tisztaság van, ezt is igazolja, hogy nem volt Covid-járvány. Az olasz terhelt szavahihetősége megkérdőjelezhető, bizonyíthatóan hazudott végzettségéről is. Sérelmezte a kapcsolattartási lehetőségeket, mondta Gulyás, holott 2023 októbere és 2024 januárja között öt napon összesen hétszer látogatták meg családtagjai és ügyvédje, más időszakban összesen 323 telefonhívást kezdeményezett, és 13 ellenőrzött videóhívása volt.

FRISSÍTVE (11:15): MÁR EBBEN A CIKLUSBAN FOGNAK VONATOK JÁRNI A BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTVONALON

Kérdésre Gulyás azt mondta, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal épül, és remélik, hogy ebben a ciklusban már vonatok is mennek majd. Ha sikerült lezárni az adásvételt, majd tájékoztatják a nyilvánosságot a Budapest Airport vásárlásáról. Gyorsvasút építéséről vannak-e tervek? – kérdezték Gulyást, mire azt mondta, hogy ezeket valószínűleg át kell majd alakítani.

Forrás: Portfolio, 24.hu, Telex

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb