Mindenmás

Az autóforgalommal szemben csapatta egy kerékpáros az 55-ös főút és az M5-ös autópálya csomópontjánál, még neki állt feljebb…

Az 55-ös főút és az M5-ös autópálya csomópontjánál, Szeged mellett készült egy felvétel. A teljesen szabályosan közlekedő autós menetrögzítő kamerájának képsorain az látható, ahogy az autópálya felett átívelő felüljáróra felhajtás közben a semmiből megjelenik előtte egy a sáv szélén, az autóforgalommal szembe közlekedő kerékpáros. A dolog pikantériáját az adja, hogy még a bicajosnak állt feljebb, amikor összetalálkoztak.

Már magában az életveszélyes mutatványról is megéri beszélni, de az a legmegdöbbentőbb, hogy amikor a sofőr későn vette észre a bicajost, a kerékpáros hadonászni kezdett az autós felé, ezzel is nyomatékosítva a nemtetszését.

BICAJOZHAT ITT KERÉKPÁROS?

A felvételt közzétevő traffix.hu azt írja, hogy a helyzet elemzésének az alapja, hogy egyáltalán tekerhet-e itt a kerékpáros. Bár elsőre logikátlannak tűnhet, de erről az útszakaszról nincs kitiltva a kerékpáros, hiszen csak így oldható meg, hogy az autópálya egyik oldaláról a másikra át tudjanak hajtani a biciklisek. A felüljáró egyik oldalán azonban egy különálló bicikliútra terelik őket, a másik oldalon pedig legfeljebb az első kereszteződésig hajthatnak a kerékpárosok, ahonnan egy mellékúton kell folytatniuk a tekerést Szeged felé.

A BICAJOSOKNAK A SAJÁT HALADÁSI IRÁNYUKNAK MEGFELELŐ SÁVBAN VAN A HELYÜK

Mint írják, ha a felvételt vágatlanul, lassítás nélkül nézzük meg, akkor a szabályosan haladó autósnak nagyjából három másodperce volt reagálni a szalagkorlát holtteréből előtűnő, vele szemben haladó kerékpárosra, ami nagyon kevés idő, főleg egy olyan helyről érkezve, ahonnan nem számít rá az ember. Egy szabályosan, 60 km/órával haladó autó 3 másodperc alatt körülbelül 50 métert tesz meg, illetve az észleléstől számítva nagyjából ugyanennyi idő alatt képes állóra fékezni az autóját új gumikkal és kiemelkedő reakcióidővel. Ennek ellenére ilyenkor a kerékpárosoknak a saját haladási irányuknak megfelelő sávban van a helyük!

Tehát, megállni szinte esélye sincs az autósnak, kikerülni pedig csak akkor tudja a kerékpárost, ha épp üres a záróvonallal elválasztott szomszédos sáv. Ugyanígy az autópályáról a főútra hajtó járművek sem fognak az útjukat keresztező kerékpárosra számítani azelőtt, hogy kihajtanának a főútra, ami tovább rontja a helyzetet. Ebben a szituációban tehát kiemelten igaz, hogy a kerékpárosnak nem viccből kell odafigyelnie a szabályokra, illetve a lehető legkevésbé útban lennie az autóforgalomnak. Ez az útszakasz akkor sem biztonságos a biciklisek számára, ha mindent jól csinálnak, a fenti mutatvány pedig egyenesen a közvetlen életveszély kategóriájába sorolható.

Nem ez az első eset, hogy forgalommal szemben csapatják az emberek. néhány gyöngyszem:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb