Szegedi Arcok

Eközben a Szegedi Vadasparkban: Mici és Ursula megjósolta, hosszú telünk lesz-e idén (videó)

A népi hiedelem szerint ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz ma a medve előbújik a vackából és meglátja az árnyékát a napsütés miatt, még hosszú telünk lesz. Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark medvéi jósoltak, Mici és Ursula pedig bár napos időnk volt, vissza kellett volna bújniuk, mégis felfalták a telet.

Pénteken délelőtt próbára tették időjós képességeiket a Szegedi Vadaspark medvéi, Mici és Ursula, akik a napsütéses idő ellenére kíváncsian nézelődtek a kifutójukban és figyelték az őket fürkésző gyerekeket. A medvék boldogan falták fel a számukra kikészített péksüteményeket: a mézes zsemlét és a kakaós csigát.

FELFALTÁK A TELET A MEDVÉK

Bár a néphagyomány szerint ha a téli álmából ébredő medve barlangjából kijőve napos időt talál, megijed árnyékától, és visszabújik a vackába, tehát a zord idő még nem fúj visszavonulót, a park két macija nem bújt vissza. Így tehát ha a jóslatnak nem is felel meg tökéletesen ez a forgatókönyv, a Tél feliratot mintázó gyümölcsöket egy szemvillanás alatt megették a medvék, így mondhatjuk, hogy hivatalosan is felfalták a telet.

TÖBB SZOKÁS IS KÖTŐDIK FEBRUÁR MÁSODIKÁHOZ

Február másodikához, Gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik. Ezen a napon szentelik meg a szentmiséken az erre szánt gyertyákat. A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát (azaz napsütéses idő van), akkor visszabújik még téli álmot aludni, mert még hideg jöhet. De ha borús felhők takarják az eget, az a maci számára azt jelenti, hogy már lassan vége a télnek – emlékeztet a hirado.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb