Mindenmás

Napi pakk: felhők, élénk szél, Bartók tér megnyitó és a Fizika Napja is vár ma ránk Szegeden

Pikk-pakk ideért a hétvége Szegedre, eljött a pihenés ideje! Felhők ugyan lesznek felettünk bőségesen, viszont a hőmérséklet enyhe marad. Szélre azonban számítani kell! Ma van a Balázsolás napja, és Nathan Lane születésnapja is. Meghoztuk a legfontosabb napindító infókat és programokat, mutatjuk, mit tartogat a szombat Szegeden!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS BALÁZSOLÁS

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Balázs, Balmaz, Csinszka, Izrael, Oszkár és Oszlár nevű Szeged365 olvasónak!

  • ma van a Balázsolás napja! Népi szokás volt ezen a napon, hogy a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölik, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. A balázsolás (Balázs püspök ünnepe) Balázs (a diákok patrónusa) és Gergely (I. Gregorianus pápa) napja volt az iskolások ünnepe. Ilyenkor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak.
  • 143 éve ezen a napon Makón megszületett Galamb József gépészmérnök, a Ford Motor Company főmérnöke, a T-Model megalkotója,
  • 94 éve Csoóri Sándor, kétszeres Kossuth-díjas költő, író, politikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja,
  • 63 éve pedig Nathan Lane színész (Az oroszlánkirály, Stuart Little, kisegér, Lóvátett lovagok).

SZELES NAPUNK LESZ

Szombaton változó, erősen felhős időben lesz részünk, de rövidebb időre a nap is kisüthet Szegeden. naposabb tájakkal is találkozhatunk. Délután egy-egy helyen átmenetileg gyenge eső, zápor is előfordulhat. Sokfelé élénk, erős lesz a nyugati-északnyugati szél. Reggel 2, napközben pedig 10-12 fok körül alakul a hőmérséklet városunkban.

PROGRAMOK, MINDEN MENNYISÉGBEN

Itt a hétvége, ami azt jelenti, hogy eljött az ideje a kikapcsolódásnak! Rengeteg programot tartogat nekünk a mai nap Szegeden, összeszedtük őket egy nagy csokorba! Végre:

  • birtokba vehetjük a megújult Bartók teret,
  • jön a Fizika Napja az ELI-ben,
  • és bulikból sem lesz hiány!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb