Közélet

Nyugtat a Belügyminisztérium: a nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést

A nyugállományba vonuló pedagógusok is kapnak fizetésemelést – közölte a Belügyminisztérium. Azt írták: a tárcavezető Pintér Sándor szerint méltatlan helyzetbe kerültek azok a pedagógusok, akik 2023. szeptember 15. és 2023. december 31. között nyugdíjba vonulásuk okán megkezdték a felmentési idejük letöltését, így a jogviszonyuk nem alakult át. Ezért az új jogviszony szerinti új illetmények megállapítása rájuk nem vonatkozott, ezen a jogcímen nem részesülhettek volna fizetésemelésben.

A miniszter döntése alapján a munkáltatóknak január elsejétől egyoldalú kötelezettségvállalással biztosítaniuk kell a pedagógus I, a pedagógus II vagy a mesterpedagógus fokozatban az adott sáv alsó értékének megfelelő összegű, de legalább 10 százalék mértékű fizetésemelést az érintett 389 pedagógusnak. Tudatták azt is, hogy az érintetteket a tankerületek tájékoztatták a miniszter döntéséről.

32 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT A FIZETÉS

A Belügyminisztérium rendelete szerint a pedagógusok bértömege január 1-jével 32,2 százalékkal kellett, hogy nőjön, erről pedig január 30-ig mindenkinek meg kellett kapnia a határozatot. Az értelmezések vegyesek, a bejelentett emelések szerint egyik besorolási fokozatba tartozó pedagógus sem kereshet kevesebbet bruttó 528 ezer forintnál – írja a HVG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb