Közélet

“Undorodom a pedofíliától” – megszólalt Novák Katalin a kegyelmi döntése miatt kialakult botrányról

Nagy port kavart a köztársasági elnök kegyelmi ügye, mely szerint szabadon bocsátotta a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített főnökének eltussolni a pedofilbotrányát. A DK aláírásgyűjtést indít, a köztársasági elnök lemondását követelik, ma viszont maga Novák Katalin is megszólalt az ügyben. Mint kiemelte: “undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.”

A köztársasági elnök kegyelmet adott annak az elítéltnek, aki egy pedofilügyben érintett. Mint ismeretes, K. Endre helyettese volt annak az igazgatónak, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút abuzált regnálása idején. A beosztott próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak. Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.

A DÖNTÉS NAGY PORT KAVART

A kegyelem pillanatában még kilenc hónap volt hátra a büntetéséből. Novák Katalin döntése hatalmas viharokat kavart, és a színházi szcéna sem maradt csöndben. Nyílt levelet írtak ugyanis a köztársasági elnöknek a Kiállok érted produkció alkotói és színészei. Az alkalmi társulás és maga az előadás történetesen pont azokért a kiskorúakért és fiatalokért emel szót, immáron kilencedik éve, akik hátrányos helyzetű családokban, gyermekotthonokban, rossz körülmények között élnek, és így potenciálisan veszélyeztetettek. Mindezek mellett aláírásgyűjtést indít a DK, Novák Katalin lemondását követelik. A párt online petíciója szerint Novák Katalin méltatlanná vált az államfői tisztség betöltésére – emlékeztet az Index.

MEGSZÓLALT NOVÁK KATALIN IS

A szegedi születésű köztársasági elnök ma megszólalt az ügyben. A köztársasági elnök kiemelte: „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is”. Novák Katalin az ATV kérdésére a bicskei pedofilügyben hozott kegyelmi döntés kapcsán azt is kiemelte, hogy: “undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom.”

Novák Katalin arra is emlékeztetett, hogy a pedofilok elleni szigorúbb fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának a bevezetésének ő volt az egyik leghangosabb élharcosa. Kitért arra is, hogy van egy jogszabályi rendelkezés, amely szerint az elnöki kegyelmi döntések indokolása nem nyilvános, ennek megfelelően természetes az, hogy minden kegyelmi döntés felvet kérdéseket, és adott esetben ezek megválaszolatlanok maradnak, ez így volt az elmúlt 33 évben, és így van a világ legtöbb országában is.

A köztársasági elnök úgy látja, hogy egy olyan politikai kampány zajlik, amely rengeteg valótlan állítást tartalmaz, valamint minden kegyelmi döntés a természeténél fogva megosztó, de az elé terjesztett több száz kérvényről minden esetben igyekszik a leginkább körültekintően dönteni. “Együtt érzek a pedofília minden áldozatával, és amennyiben valakinek akár kormányoldalról, akár ellenzéki oldalról valóban olyan szándéka van, hogy érdemben lépjünk fel még hatékonyabban a pedofíliával szemben, annak partnere vagyok most is és az leszek a jövőben is” – húzta alá Novák Katalin.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb