Mindenmás

Orrfacsaró bűz, szürkére változott víz és lebegő, elpusztult halak – valami gubanc van a Holt-Marossal?

Megdöbbentő jelenséget tapasztalhatnak a Holt-Maros mellett sétálók, ugyanis ma azt észlelte az egyik újszegedi lakó, hogy pusztulnak a halak a helyszínen. Orrfacsaró szagról is beszámolt, és arról, hogy több elhullott hal is lebegett a víz felszínén.

“Sajnos ismét pusztulnak a halak a Holt-Marosban. A holtág Bérkert utca jobb és bal oldali szakaszán napok óta orrfacsaró szagot lehet érezni, a víz pedig szürkére változott. Elszomorító látvány volt, hogy több hal lebegett a víz felszínén. Szeretnénk kérni a vízminőség helyreállítását” – emelte ki az egyik tag a szegedi csoportban, aki ezt a fotót mellékelte a posztjához:

A víz állapotáról és arról, hogy mi miatt indulhatott meg a halpusztulás érdeklődtünk a Szegedi Vízműnél. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

ÁLLANDÓ PROBLÉMA A VÍZITÖK IS NYÁRON

Pont tavaly nyáron szörnyülködtek a helyiek az elszaporodó víztök miatt. Akkor megtudtuk, hogy a Holt-Maros kezelője a Szegedi Vízmű, tulajdonosa pedig Szeged MJV Önkormányzata. A témában fel is kerestük a Szegedi Vízműt, hogy megtudjuk, mi a helyzet a környéken, mikor várható, hogy megtisztítják a vizet. Válaszukban azt írták, hogy “a Holt-Maros vize jellemzően egyensúlyi állapotban van, az ökoszisztéma viszonylag hatékonyan „biztosítja”, szabályozza a víz tisztaságát, a vízminőséget. Viszont komoly problémát okoz a Holt-Maros egyes szakaszain bizonyos növények, pl. vélhetően a lakosok által betelepített, agresszívan terjeszkedő, invazív vízitök túlzott elszaporodása, ami beboríthatja szinte a teljes vízfelszínt, elzárva a fényt.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb