Kikapcs

Annyi díjat bezsebelt 2023-ban édességcsodáival a lellei bonbon királynő, hogy számolni sem győztük: a hétvégén Te is megkóstolhatod valamennyit az Árkád Csokifesztiválon

Esze ágában sem volt csokival foglalkozni, mégis ma már ő a bonbonok koronázatlan királynője, aki évek óta sorra hozza el a díjakat a szakma legrangosabb eseményeiről. Ő Földes Csilla, a balatonlellei Csilli Choco Bons csokimanufaktúra megalapítója és lelkes, kreatív csokoládékészítője, akinek igazi kulináris élményt kínáló bonbonjaival az előző évekhez hasonlóan idén is találkozhatunk a hétvégén, február 9-11 között az Árkád Csokifesztiválon. Arról, hogy a bonbon királynő most milyen ízekkel varázsolja el a csokoládé imádó szegedieket, Földes Csillával beszélgettünk.

CSILLA RUHABOLT VEZETŐBŐL LETT A BONBONOK NAGY SZAKÉRTŐJE

Csilla kezdetben gyerekruházati boltot vezetett, azonban a multik térnyerésével már nem tudta fenntartani üzletét.  így Csilla azon törte a fejét, merre induljon, milyen úton teljesedhet ki, ami biztonságot jelent családjának is. „2015-ben volt egy nagy mélypontom. Azután egyik reggel, amikor bekapcsoltam a laptopomat, a Bonbon Mánia nevű csokoládés blog gyönyörű fényképei jöttek velem szemben, s ahogy ezt megláttam, rögtön tudtam, hogy meg akarom tanulni, hogyan készülnek ezek az édességek” – emlékezett vissza a kezdetekre Csilla.

Az elhatározást követte a cselekvés és Csilla először önmagát képezve sajátította el a bonbon készítés alapjait, majd elvégzett egy cukrászképzést, közben az egyik csokoládégyártó féléves intenzív kurzusán is részt vett, majd 2017-ben végre megvalósult az álma és megnyitotta csokoládékészítő műhelyét Balatonlellén.

SORRA ZSEBELI BE A SZAKMA LEGRANGOSABB DÍJAIT  A LELLEI BONBON KIRÁLYNŐ

Innentől fogva pedig nem volt megállás. A Csilli Choco Bons repertoárja minden képzeletet felülmúló ízekkel varázsolja el a csokoládé szerelmeseit: a magas minőséget képviselő belga, francia, spanyol és kolumbiai csokoládék között van itt orgonalikőrös krémbonbon, pitypang krémes, belga sörös, vagy szarvasgombás bonbon is. Természetesen a díjak sem maradtak el, Csilla bonbonjai azóta is sorra zsebelik be a szakma legrangosabb versenyeiről az elismeréseket.

  • Csilla első díját a a londoni Academy of Chocolate világméretű versenyén, 2018-ban kapta meg, akkor a Rumosmeggyes bonbonjukat díjazták bronzéremmel.
  • 2019-ben szintén az Academy of Chocolate világversenyén 50 ország közel 2000 csokoládéja közül a Mexikói kávékrémes és a pálinkába áztatott Aszaltszilvás marcipán bonbon érdemelte ki a bronz díjat. Ebben az évben Csilla a Mangó-passió és a Szarvasgombás bonbonjaival külön Dicséretben is részesült.
  • 2021-ben a pitypang krémes nyerte el a zsűri tetszését, amivel Csilla ugyancsak a dobogó harmadik fokára léphetett.

ÉS EZ MÉG NEM MINDEN: 2023-BAN IGAZI DÍJESŐ ÉS ELISMERŐ OVÁCIÓ FOGADTA CSILLA BONBONJAIT VALAMENNYI VERSENYEN

“Nagyon izgalmasan telt az elmúlt évünk, hihetetlen mennyiségű éremeső zúdult rám a világversenyeken, illetve újdonságként, Magyarország első bonbonversenyén” – kezdte Csilla visszaemlékezését. Mint elárulta, több nagy versenyen mérettette meg magát 2023-ban, s mindenhonnan elképesztően sok díjjal térhetett haza. Nem is csoda, hiszen Csilla mindig arra törekszik bonbonjai elkészítésénél, hogy valami különlegeset, valami újat nyújtson csokoládé szerető közönségének.

  • A 2022-es Academy of Chocolate világversenyen, melynek eredményét 2023 januárjában hirdették ki, bronzérmes lett a dupla kökény bonbon, külön büszkeség, hogy Csilla egyedüli magyarként került be a győztesek közé a bonbonok kategóriájában.
  • Ezt követte Magyarország első bonbonversenye, ahol a 2023-as Év Pálinkás Bonbonja versenyen a Csilli Choco Bons csokimanufaktúra hozta el a legtöbb díjat: 3 aranyat (Kökénypálinkás mézesfűszeres, Sajmeggypálinkás aszaltmeggyes, Aranyérmes Irsai Olivér pálinkakrémes bonbon méz feelinggel), 4 bronzérmet (Méz-sajmeggy pálinkakrémes, Cigánymeggy pálinkás marcipán, Vadcseresznyepálinkás-aszaltcseresznyés-marcipán, Aszaltbarackos-kajszibarack pálinkakrémes bonbon) és 2 különdíjat zsebelt be a lellei bonbon királynő.
  • 2023 augusztusában Csilla egy újabb világversenyen vett részt, pontosan Londonban a Great Taste Awards versenyén. Ez a megbecsülés olyan értékű, mint az éttermek esetében a Michelin-csillag, 107 ország közel 14.000 terméke versenyzett. Csilla itt is tarolt: egy csillagot kapott a Kajszibarack pálinkás bonbonjuk, valamint két csillaggal ismerték el a Méz & Gyömbér bonbonjuk különleges ízvilágát. Ahogy a bonbon királynő felidézte, olyan elismerően szólt a zsűri különleges édességcsodáiról, hogy könnybe lábadt szemmel hallgatta szavaikat. Azt mondták ugyanis, hogy Csilla bonbonjai olyan gyönyörűek, mintha az erdőben sétálva felnéznénk az égre.
  • 2023 utolsó versenye pedig ismét az Academy of Chocolate világverseny volt. December 15-én hirdették ki az eredményeket. Idén 1400 termék indult a versenyen a világ minden részéről. Csilla öt bonbonnal indult útra, s mind az öt győztesként is térhetett haza. Két ezüstérem született (Berriolette krémes – ibolya, áfonya, málna, valamint a Búzavirág bonbon érdemelte ki), és három bronz (Máklikőrös, Szilvás álom, Som-vanília).

AZ ÁRKÁD CSOKIFESZTIVÁLON MEGKÓSTOLHATOD VALAMENNYI DÍJNYERTES BONBONT

A legjobb hírt pedig Csilla a végére hagyta, az Árkád Csokifesztiválra ugyanis valamennyi bonbonjukat elhozzák a szegedi ínyenceknek, így csak egy nehéz döntés előtt állunk majd a hétvégén, hogy a sok-sok díjnyertes bonbon közül melyiket kóstoljuk meg először. De ezen kívül a Csilli Choco Bons korábbi években nagy sikert aratott forró csokija pillecukorral is visszatér, ahogy a nyalókák, táblás csokoládék gazdag és változatos kínálatából is annyit szemezgethetünk, amennyi csak belénk fér.

Csokiimádó lányok és fiúk, tehát ez nem a fogyókúra ideje, engedj az édes bűnbeesésnek és hódolj a Csilli Choco Bons mesterien elkészített bonbonjainak. Ne feledd:

Árkád nagy csokifesztivál
Szeged Árkád:

 Londoni krt. 3, 

2024. február 9-10-11.

Fotók: Csillichocobons Kézműves Csokiműhely FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb