Közélet

Újabb ügy került nyilvánosságra Novák Katalin kegyelmi döntései közül

Azok után, hogy hónapokkal ezelőtt Budaházy György, majd nemrég a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettes, aki segített főnökének eltussolni a pedofilbotrányát, esete nyilvánosságra került, a HVG egy újabb olyan személy ügyében hozott nyilvánosságra információkat, akit Novák Katalin köztársasági elnök tavaly elnöki kegyelemben részesített, írta meg a 24.hu

A lap egy nőről ír, aki az egyik hazai bíróságnál dolgozott takarítónőként, és akit azért ítéltek egy év tíz hónap börtönre, mert rendszeresen felbontotta, majd visszazárta a bírósági leveleket, feltúrta a bírók asztalán az iratokat, és le is fényképezte azokat. Tette mindezt annak ellenére, hogy a felvételi beszélgetésen tájékoztatták munkája bizalmas mibenlétéről, és esküt is kellett tennie.

ENYHÍTŐ KÖRÜLMÉNY VOLT BEISMERŐ VALLOMÁSA

Miután lebukott és bíróság elé állították, a nő elismerte a bűncselekményeket és a bűnösségét, de vallomást nem tett. Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság a súlyosító körülményként értékelte a folytatólagos elkövetést, és azt, hogy igazságügyi alkalmazottként bizalmi állásából, bizalmi helyzetéből adódó lehetőséggel visszaélve követett el bűncselekményt. Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor a beismerő nyilatkozatot és a megbánó magatartását.

EGY ÉVE KAPOTT KEGYELMET

Többszöri fellebbezés után aztán az ügy a Kúrián kötött ki, ahol 2023. április 18-án tartottak tanácsülést, és fenntartották az első és a másodfok határozatát, a felülvizsgálati indítványt nem találták alaposnak. Kiderült viszont az is, hogy ekkorra már a nő kegyelmet kapott: a köztársasági elnök 2023. február 7. napján meghozott – az igazságügyi miniszter által 2023. február 9. napján ellenjegyzett – KEH/443-7/2023. számú határozatával a terhelttel szemben kiszabott büntetés hátralévő részének végrehajtását kegyelemből 2 évi próbaidőre felfüggesztette – áll a HVG által megszerzett dokumentumban.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: 24.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb