Közélet

Megújul a KRESZ: biztonságosabbá tennék a gyalogátkelőhelyeket, és közlekedésoktatást vezetnének be az általános iskolákban

Folytatódik a KRESZ megújításának előkészítése, a projekten félszáz szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezet dolgozik. A javaslatok között szerepel a gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele, valamint a közlekedésoktatás bevezetése az általános iskolákban, írta meg az Index.

JAVASLATOKAT GYŰJTENEK, AZONOSÍTJÁK A FŐBB PROBLÉMAKÖRÖKET

Kétnapos szakmai fórumon vitatja meg a KRESZ megújítását az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), amely a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft.-vel egyeztet az ügyben. A megbeszélés keretében ötven szakmai, érdekképviseleti, tudományos, közigazgatási és civil szervezet bevonásával mérik fel a közúti közlekedésben részt vevő hivatásos vagy civil szereplők elvárásait, gyűjtik össze a tudományos, szakmai vagy érdekképviseleti szervezetek javaslatait, valamint azonosítják a főbb problémaköröket.

A SZABÁLYOZÁS ÁTFOGÓ MEGÚJÍTÁSÁRA VAN SZÜKSÉG

Az ÉKM a korábbiakban 12 szakmai szervezettől 381 javaslatot gyűjtött össze, amelyek mintegy harmada koncepcionális alapokat érintett. Ez világossá tette, hogy a szabályozás átfogó megújítására van szükség. A minisztérium közölte, a megújításra tett javaslatok között szerepel:

  • a kijelölt gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tétele,
  • valamint a járművekre vonatkozó műszaki szabályok felülvizsgálatának és aktualizálásának kérdése.
  • Szó esett arról is, hogy a közlekedésre való felkészítésben a gépjárműoktatás mellett nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a közlekedésoktatásnak, nevelésnek, már az általános iskolában is.

GYAKORLATIAS SZABÁLYOZÁS LÉTREHOZÁSA A CÉL

A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a KRESZ az állampolgárok körében legismertebb és legtöbbször alkalmazott jogszabály, ezért kiemelten fontos, hogy a megújításakor olyan gyakorlatias szabályozás szülessen, amelynek középpontjában a biztonságos közlekedés áll, és amely növeli a közlekedésben részt vevők szabálykövető magatartását.

A KULCS A KÖZÖS GONDOLKODÁS

A szakmai fórumon Mayer András, a KTI ügyvezetője kiemelte, a hatékony és gyakorlatias szabályozás kialakításához a kulcs a közös gondolkodásban rejlik, az egyes szakterületeknek azonban komoly felelőssége van abban is, hogy az elvárásokból mindenki számára előnyös szabályrendszer szülessen.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb