Közélet

Bejelentést tett a kormány: elindulnak az uniós források, kimondták, hogy mekkora összeg áll majd rendelkezésre

Márciustól elindul a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében érkező uniós források kihelyezése a magyar gazdaságba – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden tartott sajtótájékoztatóján. Mint magyarázta, a GINOP Plusz programokban összesen 900-910 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson:

  • az egyik a vállalkozásfejlesztést,
  • a másik a munkaerőpiaci aktivitást jelöli.

Az előbbire 450 milliárd, az utóbbira 460 milliárd forint áll rendelkezésre.

ÚJABB BEJELENTÉS ÉRKEZIK A JÖVŐ HÉTEN

A következő időszakban 6–8 programot hirdetnek meg. Már a jövő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző programot. Előbbi nagyságrendileg 130 milliárd forintos, utóbbi 130–150 milliárd forintos program lesz. Az év során pedig újabb programokat indítanak el – mondta a miniszter.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a vállalkozásfejlesztésnél nagyrészt hitelprogramok, visszatérítendő források állnak majd rendelkezésre főleg beruházásokra, és olyan témaköröket érintenek, mint

  • az eszközvásárlás,
  • a zöld energia
  • és a digitalizáció.

Ezeknek a forrásoknak nulla százalékos kamattal kell futniuk – szögezte le, egyúttal jelezte, hogy az aktivitás növelésénél nagyrészt vissza nem térítendő források állnak rendelkezésre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb