Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: Botka László, Róna Péter, vagy Szijjártó Péter? Avagy kit javasolnak a szegediek köztársasági elnöknek Novák Katalin helyére

Szombaton végigsöpört a hír az egész országon, miszerint Novák Katalin köztársasági elnök lemondott. Legújabb Szegedi Pletykák rovatunkban arra voltunk kíváncsiak, Ti kit tartanátok utódjaként megfelelőnek a pozícióra.

Novák Katalin – azt követően, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek – szombat délután fél 6-kor bejelentette lemondását. Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztania, addig pedig feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja.

Arról, hogy ki tölti be a szegedi születésű Novák Katalin helyét egyelőre még csak találgatni lehet. Ezzel kapcsolatban kérdeztük meg a szegedieket, ők kit tudnának elképzelni a posztra, kit látnának szívesen Magyarország köztársasági elnökeként.

GÖNCZ ÁRPÁDHOZ HASONLÓ KARAKTERT LÁTNÁNAK SZÍVESEN A SZEGEDIEK

A szegediek véleménye igencsak megosztott volt a témában. Nehéz kérdésről van szó, így sokan konkrét személyt nem is tudtak kiemelni, viszont abban biztosak, hogy politikai pártoktól független személyre van szükség az ország élére, aki széleskörűen tájékozott, s ehhez megvan a megfelelő végzettsége is akár jogászként, közgazdászként, vagy valamilyen tudományos területről. Mint mondták Göncz Árpádhoz hasonló karaktert tudnának elképzelni köztársasági elnökként.

BOTKA LÁSZLÓ, RÓNA PÉTER, VAGY SZIJJÁRTÓ PÉTER?

Voltak viszont mások, akik konkrét neveket is mondtak. Itt attól kezdve, hogy önmagukat jelölnék, hiszen másban nem bíznának meg, elhangzott több név is. Volt, aki csak azért nem Botka Lászlót szeretné ezen a poszton látni, mert akkor Szeged elveszítené a polgármesterét. Akadtak olyanok, akik Róna Péter közgazdászt tartanák a legmegfelelőbbnek a pozícióra, aki 2022-ben a hatpárti ellenzéki összefogás köztársasági elnök jelöltje volt, de az Országgyűlés kormánypárti többsége Novák Katalin mellett döntött. Róna Péter a 2024-es európai parlamenti választásokon a Jobbik- Konzervatívok európai parlamenti listavezetője lesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevét is több szegedi felhozta, miszerint őt látnák a legszívesebben ezen a poszton.

Nézd meg videónkat is, melyből kiderül, kit látnának szívesen köztársasági elnökként a szegediek:

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb