Közélet

Hozzá fognak nyúlni a rendszerhez: szigoríthatnak majd a nők nyugdíjba vonulásán

Egyre nehezebben fenntartható a nők 40 éves jogviszony után történő kedvezményes nyugdíjazása, így várhatóan két év múlva hozzá fognak nyúlni a rendszerhez – írta a portfolio.hu-n megjelent elemzésében Farkas András nyugdíjguru, akinek számításai szerint idén már 467 milliárd forintba kerül a nyugdíjkasszának ez a kedvezmény.

A Nők40 első tíz évében, 2011 és 2020 között 298 ezer nő vette igénybe ezt az ellátást, míg a következő években várhatóan további 233 ezer hölgyet csábít el a korhatár előtti nyugdíj lehetősége.

2027-TŐL SZIGORODHATNAK A FELTÉTELEK

A Nők40 feltételei 2027-től (a 2026-os választási évet követően) szigorodhatnak, hiszen 2011 óta 3 évvel, 62 évről 65 évre emelkedett a nyugdíjkorhatár, és ezt a 3 éves növekedést (még) nem építették be a nők kedvezményes nyugdíjára jogosító időbe, amely kezdettől változatlanul 40 év. Ennek következtében Magyarországon kialakult egy feltehetően nem szándékolt de facto kettős nyugdíjkorhatár: a férfiak csak 65 éves életkoruk betöltésével, a nők viszont életkoruktól függetlenül a 40 éves jogosító idő betöltésével elmehetnek nyugdíjba, és ez a kettősség egyre több pénzbe kerül.

POLITIKAI KOCKÁZAT

A nyugdijguru felhívja a figyelmet arra is, hogy a Nők40 átalakítása jelentős politikai kockázattal jár. Miután a Nők40 eleve politikai döntés alapján született, a jövőjét is elsősorban politikai megfontolások (és nem nyugdíjszakmai érvek) határozhatják meg. A Nők40 kétszeresen unikális:

  • egyrészt az egyetlen olyan nyugellátás Magyarországon, amely a korhatár betöltése előtt igénybe vehető,
  • másrészt az egyetlen olyan nyugellátás a modern nyugdíjrendszerekben, amelyet annak ellenére sem terhel semmilyen levonás, hogy a korhatár betöltése előtt veszik igénybe.

Mint kiemelték, nem véletlen, hogy ez a kedvezményes nyugdíjvonulási forma olyan népszerű, hogy minden második nő a Nők40 alapján, idő előtt megy nyugdíjba. Ez az arány pedig tovább nőhet, mert az általános nyugdíjkorhatár emelkedésével minden évben egyre több nő képes megszerezni a szükséges 40 évi jogosító időt a 65 éves korhatára betöltése előtt. Az így nyugdíjba vonult nők pedig még kedvezőbb feltételek mellett dolgozhatnak a versenyszférában, mivel a keresetüket nem terheli tovább járulék és szocho – hívta fel a figyelmet a nyugdijguru.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb