Közélet

Nagy Sándor szerint most a kormánynak kell lépni a szegedi véderdő ügyében, vissza kell vonni a hatályos rendeleteket, jogilag így lehet elvarrni a szálakat

Mint szerda este megírtuk, Mórahalom lesz az otthona a Szeged-Csanádi Egyházmegye új iskolájának, nem vágják ki a véderdőt Szegeden. Sőt, az eredeti tervekben szereplő hat hektáros terület sem marad parlagon, az egyházmegye futófolyosókat, valamint sétáló ösvények létrehozását tervezi Szegeden. Ezzel kapcsolatban tartott ma sajtótájékoztatót Nagy Sándor és Mihálik Edvin. Mint kiderült, a kormánynak vissza kell még vonnia azokat a rendeleteit, amelyek felülírták az önkormányzatnak a terület védelme érdekében hozott döntését.

Tavaly december 23-án egy éjjel kiadott rendelet felülírta a kormány azt a településképi védelmet, amivel Szeged önkormányzata próbálta megakadályozni, hogy kivágják a város egyik nagyméretű erdőterületét, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye iskolát épített volna. Azóta kiderült, hogy Mórahalomra kerül az iskola, viszont a rendeletet még a kormánynak vissza kell vonnia.

A KORMÁNYNAK KELL LÉPNI

Ma a témában Nagy Sándor és Mihálik Edvin tartott sajtótájékoztatót. “Elmondtuk, hogy az önkormányzat ajánlott jobb helyszínt az iskolának, és hogy a foci stadion környezetében vannak még labdarúgásra alkalmas üres területek is, tehát a projekthez eleve nem lett volna szükséges fát vágni. Az is fontos, hogy most egyelőre a püspökség szándékait ismerjük, de még a kormánynak vissza kell vonnia azokat a rendeleteit, amelyek felülírták az önkormányzatnak a terület védelme érdekében hozott rendeleteit, tehát most a kormánynak kell lépnie” – emelte ki Nagy Sándor. Korábban azt is kifejtette, hogy a kormánynak két rendeletet kell visszavonnia/módosítania:

  • a december 23-án az ukrajnai veszélyhelyzetre hivatkozva hozott 637/2023. sz. rendeletét, amivel felülírta a körgát melletti erdőre vonatkozó szegedi településképi szabályokat,
  • továbbá módosítania kell a püspökség kiemelt projektjére vonatkozó 90/2018-as rendeletét, amibe november 16-án írták bele az erdő kiirtását lehetővé tevő, a szegedi építési szabályzatot felülíró pontokat, ezeket a pontokat most már törölni kell.

“Ezekre az egyházmegye döntése nyomán már nincs szükség, de jogilag így lehet elvarrni a szálakat” – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb