KikapcsVideo365

Világpremier Szegeden: a Szegedi Dómba érkezik a Krisztus oratórium ősbemutatója – exkluzív interjú Ács János, nemzetközi hírű karmesterrel

Május 26-án a Szegedi Dómba érkezik a KRISZTUS oratórium ősbemutatója, mely a Filharmónia Magyarország szervezésében zajló egyhetes Con Spirito Egyházzenei Fesztivál 2024 záróelőadása is egyben. A világpremiernek számító műről pénteken Ács János, nemzetközi hírű karmester és zongoraművész, Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója, Gyüdi Sándor a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, valamint Molnár Levente énekművész, akit majd Krisztus szerepében láthatunk, mesélt a sajtó képviselőinek a Szegedi Dóm Látogatóközpontban.

A VILÁGON ELŐSZÖR SZEGEDEN LÁTHATJUK A MŰVET

Don Lorenzo Perosi olasz zeneszerző Jézus Krisztus életét hűségesen követő hét oratóriuma Davide-Kristof Acs zeneszerző feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében Krisztus oratóriuma címmel egyetlen műben újrateremtve, a világon először kerül közönség elé.

Az előadás különlegességét erősíti, hogy a nagy olasz zeneszerző születésének 150. évfordulójának tiszteletére született feldolgozást nem Olaszországban, hanem Szegeden mutatják be először, méghozzá Rátóti Zoltán Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész rendezésében. Krisztus szerepében Molnár Leventét Liszt Ferenc-díjas bariton művészt, Mária Magdolnáéban pedig Kolonits Klára Kossuth-díjas koloratúrszoprán művészt láthathatja majd a közönség. Az este kiemelkedő zeneiségét a szólistákon kívül a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus szavatolja.

JÖN AZ ORGONÁK ÉJSZAKÁJA IS

A Krisztus oratóriumban kicsúcsosodó egyhetes zenei program Szegeden az Orgonák éjszakája helyi koncertjével indít:

  • a május 18-i „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös produkciója lesz hallható. A színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit fogja előadni több részletben, a költeményekre reflektáló orgona improvizációval színesítve.
  • A Fesztivál során a Móra-parkban zenélő szökőkút szórakoztatja majd az arra látogatókat: ez lesz az „Égbeszökő orgonamuzsika”.
  • Május 21-én a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma érkezik Franz Karl Prassl dirigálása mellett. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregorián énekek terén.

MÁJUS 26-ÁN A KRISZTUS ORATÓRIUMÁNAK ŐSBEMUTATÓJA ZÁRJA A FESZTIVÁLT

Néhány nappal később, május 26-án Krisztus oratórium ősbemutatója zárja a fesztivált. A bemutatásra kerülő Krisztus oratórium minden hangja Perosié, Krisztus életét hűségesen követő hét, egyenként teljes estét betöltő, összesen 13 órás zenei anyagából, Davide-Kristof Acs feldolgozásában és dramaturgiai szerkesztésében egy ma előadható, 75-80 percnyi, új mű jött létre, amelyben Perosi oratóriumainak megragadó pillanatai új formát találtak: a megváltásnak elbeszélése három jelenetben és hét képben megfogalmazva nem időrendben történik, hanem Krisztus a keresztút alatt és a keresztre feszítés óráiban emlékezik vissza emberi léte legjelentősebb személyeire és eseményeire, maga előtt látva, újraélve azokat.

A mű zenei anyagát Ács János lektorálta. Ő mesélt nekünk a különleges darabról:

Operatőr: Lénárt Ferenc

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb