Kikapcs

Hetven éve nem látott üstökös tűnik fel az égbolton, Szegeden is érdemes lehet távcsöveinkkel a nyomába eredni

A következő hetekben mindenképp érdemes lesz szemeinket az égre szegezni, ugyanis egy 70 éve nem látott üstökös nyomába eredhetünk. A a 12P/Pons–Brooks-üstököst egy magyar asztrofotósnak, Majzik Lionelnek sikerült megörökítenie február 16-án, amiről fotót is közölt közösségi oldalán.

A KÖVETKEZŐ HETEKBEN LESZ ÉRDEMES AZ ÜSTÖKÖS NYOMÁBA EREDNI TÁVCSÖVEINKKEL

“2024. február 16-án az esti órákban örökítettem meg a közeledő 12P/Pons-Brooks-üstököst. A viszonylag még halvány, de annál hosszabb csóva sajnos csak felsejlett az 51%-os holdfázis mellett, de bízom benne, hogy a holdtöltét követően lesz néhány derült éjszaka, amikor teljes pompájában megmutatkozhat a kométa. A következő hetekben mindenképp érdemes lesz kisebb távcsövekkel a nyomába eredni!” – fogalmazott az asztrofotós közösségi oldalán.

Mint írta, az üstököst Jean-Louis Pons fedezte fel 1812-ben, 1883-ban pedig William Robert Brooks találta meg ismét. A 71 éves keringési idejű periodikus objektum 2024 tavaszán újra napközelbe kerül.

LEGUTÓBB 70 ÉVE, 1954 MÁJUSÁBAN JÁRT A NAPRENDSZER BELSŐ TERÜLETÉN

Az asztrofotós beszámolója szerint a mérések alapján meglehetősen nagy, mintegy 30 km-es maggal rendelkező csóvás vándor legutóbb 1954 májusában járt a Naprendszer belső területén, vagyis több évtized után lett újra aktív. A visszatérése különösen izgalmasan kezdődött, ugyanis több kitörésen is átesett a tavalyi esztendőben, miközben a kitörések közötti időszakban az előrejelzések szerinti ütemben fényesedett – magyarázta posztjában Majzik Lionel.

KÖZBEN EGY ZUHANÓ MŰHOLD IS ÁTHALAD FELETTÜNK

Egy irányíthatatlan műhold zuhan vissza a Földre szerdán napközben. Majdnem harminc évvel a Föld körüli pályára állítása után az ERS–2 néven ismert szatellit újból belép a Föld légkörébe, ahol várhatóan darabokra törik, és a darabok nagy része azonnal el is ég. Eredetileg Olaszország felett kellett volna átrepülnie Norvégia nyugati partjai felé a műholdnak, azonban változott a pályabecslés, és várhatóan Magyarország nyugati részén fog áthaladni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotó: Lionel Majzik Photography FB

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb