Közélet

Megvan a dátum: ekkor nevezhetik meg Novák Katalin utódját

Orbán Viktor miniszterelnök nyitja majd az Országgyűlés február 26-ai ülését, elképzelhető, hogy ekkor bejelentésre kerül, ki lesz a Fidesz-KDNP államfőjelöltje – írja a Portfolio.

Mint írták, a miniszterelnök napirend előtti felszólalása még Novák Katalin hivatalos lemondása előtt zajlik majd, de elképzelhető, hogy ekkor jelenti majd be a magyar kormányfő, ki lesz a kormánypártok új államfőjelöltje. Nem kizárt, hogy erre előbb is sor kerül: szerdán-csütörtökön kihelyezett frakcióülést tart a Fidesz, a jelölt megnevezésére már ekkor is sor kerülhet.

ORBÁN VIKTOR FELSZÓLALÁSÁVAL NYITNAK

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik majd az Országgyűlés tavaszi ülésszakának február 26-a hétfő, 13 órára összehívott ülése – tudta meg a hvg.hu. Az, hogy a kormányfő az őszi és a tavaszi ülésszakok első napján is rendszeresen felszólal, már megszokott, hiszen ilyenkor mindig értékel, és beszél a következő időszak terveiről is.

NOVÁK KATALIN LEMONDÁSA AZ ELSŐ NAPIRENDI PONT

Most azonban különleges helyzet lesz, hiszen a napirend előtti felszólalások – köztük a kormányfőé – után a február 26-i ülés első napirendi pontja a köztársasági elnök lemondása lesz. Novák Katalin február 10-én jelentette be lemondását a kegyelembotrány miatt.

A MOST ZAJLÓ FRAKCIÓÜLÉSEN IS BEJELENTÉST TEHETNEK

Bár Orbán beszéde még a lemondás hivatalos elfogadása előtt hangzik majd el, nem zárható ki, hogy a pártelnök-miniszterelnök éppen a parlamenti szezonnyitó beszédében jelenti majd be, ki lesz a Fidesz államfőjelöltje. Persze hacsak addig ki nem szivárogtatják, vagy be nem jelentik a szerda–csütörtökön zajló kihelyezett Fidesz-frakcióülés alapján a nevet.

LEZSÁK SÁNDOR HELYETTESÍTHETI KÖVÉR LÁSZLÓT

A második napirendi pontként Kövér László helyettesítéséről döntenek majd a képviselők. Az új államfő megválasztásig ugyanis az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére. Így volt ez 2012-ben, Schmitt Pál lemondása után is. Ezért kell dönteniük a képviselőknek arról, hogy ki lássa el Kövér feladatait. A hvg.hu úgy tudja, az átmenetileg Novák Katalin helyére lépő Kövér Lászlót egyik alelnöke, a Fideszes Lezsák Sándor fogja helyettesíteni.

Forrás: portfolio.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb