Közélet

Hivatalosan is benyújtotta lemondását Novák Katalin (frissítve)

A parlament honlapjára is felkerült a beadvány, amelyben a szegedi születésű Novák Katalin hivatalosan is lemond köztársasági elnöki posztjáról. Innentől az Országgyűlésen múlik a köztársasági elnök további sorsa.

Hivatalosan is lemondott posztjáról Novák Katalin. A köztársasági elnök lemondó nyilatkozata ma jelent meg a parlament honlapján. A dokumentumot vasárnapi dátummal nyújtotta be az Országgyűlésnek az államfő. 

FRISSÍTVE: MA ÉRKEZETT MEG A LEMONDÁS

“Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján” – írta Novák Katalin a nyilatkozatban, amely a parlamentbe a mai nappal, azaz február 12-én érkezett meg. 

A köztársasági elnök ugyan szóban lemondott, de a hivatalos eljáráshoz mindenképp szükséges volt ezt írásban is benyújtania.

A magyar jogi szabályozás igyekszik megelőzni az „erős felindulásból elkövetett” lemondást, ezért több feltételt is megszab:

  • A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is szükség van.
  • Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg.
  • Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a lemondás tudomásulvételét az Országgyűlés már nem tagadhatja meg.

Az elnök írásbeli lemondó nyilatkozata azért is fontos jogi dokumentum, mert a megbízatása az abban megjelölt, 15. napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. Novák Katalin – legalábbis formailag – február végéig köztársasági elnök marad – emlékeztet az Index.

NOVÁK KATALIN SZOMBATON MONDOTT LE

Novák Katalin – azt követően, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek – szombat délután fél 6-kor bejelentette lemondását. “Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz, lemondok a köztársasági elnöki tisztségről” – mondta beszédében Magyarország első olyan köztársasági elnöke, aki Szegeden született.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb