Szegedi Arcok

“Még mindig néha úgy kelek fel, hogy meg kell csípjem magam, mert nem hiszem el, hogy megkaptam a Brit Akadémia ösztöndíját” – exkluzív interjú Zsubori Anna, szegedi kutatónővel

Életének legizgalmasabb szakaszát éli a szegedi, ifjú kutatónő, Zsubori Anna, aki a Brit Akadémia ösztöndíjasaként végez közönségkutatást méghozzá magyar közösségek körében. Anna már igazán járatos a hasonló projektek elkészítésében, ugyanis korábbi kutatási témájából, mely során magyar gyermekek identitástudatát vizsgálta a Disney hercegnőkön keresztül, májusban jelenik meg a könyve. A kutatónővel beszélgettünk munkájáról, s arról, hogy jutott el a Napfény városából egészen a Brit Akadémiáig.

Anna Kalocsán született, s a város mellett egy kis faluban, Homokmégyen nevelkedett, onnan költözött át családjával Szegedre, amikor általános iskolás volt. Egészen az érettségi megszerzéséig városunkban élt, majd 2010-ben döntött úgy, hogy szerencsét próbál külföldön, s költözött ki Skóciába. Mint Anna mesélte, annak ellenére, hogy akkor már két diplomával (média-kommunikáció/televízió és film specializáció, valamint magyar tanári) és két nyelvvizsgával (angol és német középfokú) rendelkezett, sok magyarhoz hasonlóan a ranglétra alján kezdte, pincérkedett, takarított és bolti eladó is volt. Közben megszerezte kint a harmadik diplomáját is, amit követően Anna újabb nagy fába vágta a fejszéjét, s elhatározta, hogy egy doktori képzést is el akar végezni.

SKÓCIA UTÁN ANNA ÖSZTÖNDÍJJAL ÉRKEZETT ANGLIÁBA

“2016-ban doktori ösztöndíjat kaptam Angliában, a Leicester Egyetemen, így odaköltöztem Skóciából. Itt megcsináltam a doktorimat, amit követően különböző egyetemeken tanítottam, köztük a Loughborough Egyetemen, ahol megkaptam a Brit Akadémia posztdoktori ösztöndíját, amit jelenleg is csinálok ” – idézte fel Anna, aki mint beavatott bennünket, kutatásaiban magyar közönségkutatással foglalkozik.

MÁJUSBAN JELENIK MEG ANNA KÖNYVE

A doktorijához végzett kutatása pedig olyannyira jól sikerült, hogy májusban ki is adják könyv formájában. Mint Anna magyarázta, tanulmányában a gyerekekre fókuszált. Ehhez 2018-ban 38 magyar 7-10 év közötti gyermekkel készített interjút. ‘A kutatásom lényege az volt, hogyan látják a gyerekek saját identitásukat, hogyan értelmezik a világot, az életet maguk körül a hercegnőkön, például a Disney hercegnőkön keresztül” – árulta el Anna.

A DISNEY HERCEGNŐK KÖRÉ ÉPÜLT KUTATÁSA

Mint mondta, 2000-ben jött létre a Disney hercegnő franchise, a Walt Disney Company tulajdonában lévő médiafranchise és játékcsalád. A Disney hercegnő jelenség hatalmas nemzetközi figyelmet kapott, egyszerre csodálták és kritizálták mind a fogyasztók, mind a tudósok. A témában mégis kevés közönségkutatás született eddig, pláne olyan, ami a közép- és kelet-európai közönség és a Disney animációk vizsgálatával foglalkozik. Anna kutatásában, illetve annak alapján májusban megjelenő könyvében ezt a hiányosságot szeretné pótolni.

KIDERÜLT, A GYERMEKEK MENNYIRE ÖSSZETETTEN GONDOLKOZNAK, S MILYEN KRITIKUS SZEMMEL SZEMLÉLIK A HERCEGNŐKET

Anna elárulta, tapasztalatai alapján sok kutató feltételezi, hogy ezeknek a meséknek, média szövegeknek a gyermekek csupán passzív befogadói, Anna kutatásából azonban kiderül, mennyire összetetten gondolkodnak a témáról, mennyire kritikus szemmel szemlélik a hercegnőket. Kiderült, a gyermekek számára mennyire fontos a szeretet, az anyagi biztonság, a karrier, de nagy szerepet kapott a hercegnők kinézete, azaz öltözködése, baráti kapcsolatai, vagyis a szociális tőke, anyagi háttér, vagyis gazdasági tőke, valamint a gender jellemzők voltak hangsúlyosak.

JELENLEGI KUTATÁSA CSAK MOST INDULT, DE REMÉNYEI SZERINT EBBŐL IS MAJD KÖNYV LESZ

Anna jelenlegi kutatása, amit egy posztdoktori képzés keretében a Loughborough Egyetemen végez, és a Brit Akadémia támogatja, hasonlóan hiánypótló tanulmány lesz, melyben a magyar leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösségek szociális médiahasználatára fókuszál itthon és külföldön. Anna a hároméves kutatómunka elején jár még, de reményei szerint majd ebből is születik egy könyv.

“NÉHA MÉG MINDIG NEM HISZEM EL, HOGY MEGKAPTAM EZT AZ ÁLLÁST”

Mint Anna elárulta, munkájában nagyon nagy segítség volt a számára, hogy egy fantasztikus, inspiráló közösség tagja lett. “Borzasztóan élvezem a munkám, ez életem legjobb állása. Még mindig néha úgy kelek fel, hogy meg kell csípjem magam, mert nem hiszem el, hogy megkaptam a Brit Akadémia ösztöndíját. Konkrétan emlékszem a pillanatra, amikor megkaptam és sírtam örömömben, mint egy gyerek. Soha nem voltam még ilyen boldog egyik állásomban sem” – árulta el Anna. Mint mondta, számos ötlet lapul még a tarsolyában, melyek szintén a magyar közönségkutatáshoz kapcsolódnak. “Ezúton szeretném még egyszer megköszönni azoknak a magyar kapuőrjeimnek, és magyar interjúalanyaimnak, akik lehetővé tették/teszik és segítették/segítik a kutatásaimat, borzasztóan hálás vagyok nekik” – zárta gondolatait Anna.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb