Szegedi Arcok

Még a legsúlyosabb helyzetben sem szabad feladni – komoly agyvérzésből épült fel a 2023-as év Legszegedibb Jótevője, aki azóta másokon segít

Détári Vilmos rácáfolt az orvosok ítéletére: a férfi 36 évesen szenvedett súlyos agyvérzést, orvosai két órát jósoltak neki. A férfi nem adta fel, újra talpra állt, megtanult beszélni és más ember lett. A 2023-as év Legszegedibb Jótevője most a Ripostnak mesélt a megpróbáltatásokról és élete kemény küzdelméről.

Détári Vilmos egy új életet kapott a sorstól ajándékba, amit hálából arra szán, hogy sorstársain segítsen. A 45 éves férfit 36 éves korában agyvérzéssel szállították kórházba, ahol közölték családtagjaival, a férfinak maximum 2 órája lehet hátra. Détári Vilmos azonban olyan erővel küzdött az életben maradásért, hogy bár jobb oldala lebénult és képtelen volt beszélni, 8 nap múlva kikerült az intenzív osztályról. A férfi elmondása szerint a család olyan erős motivációt jelentett neki, hogy nem volt kérdés, teljesen felépül-e.

HÉTSZER ESETT EL, AMÍG A HŰTŐHÖZ ÉRT

Mint kiderült, Vilmos 4 éves kora óta rendszeresen sportol. Mivel a sportember azon a bizonyos napon is rengeteg folyadékot ivott, nem lepődött meg, hogy éjfél tájban arra ébred, szomjas és ki kell mennie a mosdóba. “Lejöttem a földszintre, hogy elmenjek mosdóba, de ott összeestem. Mivel nem volt fájdalmam, elindultam a hűtőszekrény felé, hogy igyak, de míg odaértem 7-szer elestem” – emlékezik vissza a férfi, aki még akkor sem gondolta, hogy komoly gond lehet, amikor a jobb keze nyúlt az üdítős palackért, de az nem engedelmeskedett. “Bal kézzel kivettem az üdítőt, letekertem a kupakot és megpróbáltam inni, de minden korty mellément” – magyarázza Vilmos, akinek a felesége, Fanni felébredt a zajra, és ekkor ért le a földszintre, hogy megkérdezze mi történt.

MAXIMUM KÉT ÓRÁT JÓSOLTAK

Mindketten megrémültek, amikor meglátták egymást: párja Vilmos agyvérzéstől lebénult arcától, Vilmos pedig Fanni reakciójától. A férfi megpróbálta megnyugtatni feleségét, hogy nincsen semmi baj, ám már beszélni is képtelen volt. Azok az emberek, akik agyvérzést kapnak, általában nem vesznek tudomást arról, hogy valami baj van, így tett Vilmos is, aki arról próbálta meggyőzni feleségét, hogy nem kell mentőt hívni. Ekkor már a férfi legyengült és kóma közeli állapotba került, csak azokra a pillanatokra emlékszik, amikor magánál volt. Az orvosok a kórházban megállapították, hogy Vilmos olyan súlyos agyvérzést szenvedett, hogy maximum 2 órája lehet hátra, a családtagokat behívták búcsúzni.

SAJÁT KLINIKÁT HOZOTT LÉTRE

Vilmos végül egy hosszú rehabilitációt követően ma már végre újra képes önálló életet élni. Vilmos elárulta, hogy a szegedi rehabilitáción csodálatos munkát végeztek, hiszen az előírt helyreállító kezelések után már néhány lépést képes volt megtenni segítséggel, a beszéde pedig nagyjából 70 százalékban visszatért.

“Szerettem volna tovább fejlődni, így magán rehabilitációkat is felkerestem, de egyikben sem volt olyan magas színvonalú ellátás, mint amit Szegeden kaptam az akut ellátásom során. Ekkor pattant ki a fejemből, hogy saját klinikát csinálok, amihez megvoltak az anyagi forrásaim” – magyarázza Vilmos. A Vilmos által létrehozott Szent Vincent Rehabilitációs Központban ma már nem csak ő maga fejlődik, hanem számos sorstársa is.

“Az agyvérzés megváltoztatott. Most az hajt, hogy másokon segítsek” – zárta a férfi, aki igyekszik azt az üzenetet közvetíteni, hogy még a legsúlyosabb helyzetben sem szabad feladni, hiszen akaraterővel és kellő motivációval az emberi szervezet igazi csodára is képes lehet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb