Közélet

Jelentős fizetésemelés jön az SZTE-n, megjelent az új bértábla

25 év kő kemény munka után felmondott az SZTE habilitált docense – írtuk meg a múlt héten, amikor kiderült, hogy az egyetemi munkával felhagyó Kiss Tímea 25 év munkatapasztalat után is csak bruttó 560 ezer forintot keresett, ami 372 400 forint nettót jelentett az ő esetében. Mint kiderült, az SZTE most közzétette az új bértáblát, melyből az látszódik, hogy a legkisebb béremelés is eléri a 10 százalékot az egyetemen.

“Néhány évvel ezelőtt indult el az egész magyar felsőoktatást gyökeresen átalakító folyamat, az államiról az alapítványi fenntartói modellre való áttérés. Nagy hatású változások indultak el, melyek egyik – az érdekvédelem szempontjából is – legfontosabb ígérete az volt, hogy a szféra egésze számára tartósan versenyképes, értékálló jövedelmi viszonyokat teremtenek” – írta a közösségi oldalán a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

EGYSÉGES BÉRTÁBLÁT AZ EGYETEMEKEN

Azt is kiemelték, hogy “a modellváltott felsőoktatási intézményekben a korábban egységesen alkalmazott közalkalmazotti, valamint felsőoktatási bértáblák érvényüket vesztették, így az alapítványokra hárult annak lehetősége és egyben felelőssége, hogy az egyetemek munkavállalóinak a felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentőségének megfelelő jövedelmet biztosítsanak. A kép meglehetősen vegyes, hiszen a helyzet ugyan minden alapítványi fenntartású intézményben javult, de ennek mértéke és arányai jelentősen különböznek, különösen a kezdőbéreket illetően. Bár van olyan intézmény, ahol a felgyorsult inflációt képesek voltak valamelyest ellensúlyozni, de a korábbi emelések hatását az áremelkedések mindenütt erősen lerontották. Ez a helyzet nem tartható fenn” – tették hozzá, majd arra is felhívták a figyelmet, hogy egységes bérminimumot tartalmazó bértáblát követelnek minden felsőoktatási intézménybe.

A PÁLYÁT ELHAGYÓ SZEGEDI EGYETEMI DOCENS

Ehhez kapcsolódik Kiss Tímea felmondása is Szegeden. A legtöbb egyetem azért döntött az alapítványi fenntartás mellett, mert abban reménykedtek, hogy az gazdasági fellendülést is hoz. Kiss Tímea azt mondja, hogy az SZTE is ebben bizakodott. Az egyetem 2021 decemberében – tehát a fenntartóváltás idején – közleményben tudatta, hogy mennyivel emelkedik az egyetemi oktatók bére. Ebben azt írták:

„Az akadémiai terület oktató, kutató, tanár munkatársainak alapbére a 2021. szeptember 01. előtti, közalkalmazotti jogviszony szerinti illetményhez képest jelentősen, átlagosan 50%-kal emelkedik. Az egyetemi tanárok alapbére jövőre átlagosan 40, az egyetemi docenseké 33, az adjunktusoké 60, a tanársegédeké 78 százalékkal nő.”

Csakhogy például Kiss Tímeának szinte egyáltalán nem nőtt a bére. Ugyanis a korábbi bértábla szerint, ahol a bér nem csupán alapbérből, hanem az alapbérből plusz különböző illetményekből (távolléti díjból, bérkiegészítésből) állt, 2021 decemberében, tehát a fenntartóváltás előtt, bruttó 541 880 forint volt Kiss Tímea fizetése. Az emelés után lett 560 ezer bruttó, vagyis bruttó 18 120 forinttal nőtt. Erről itt írtunk bővebben:

ÚJ BÉRTÁBLA

A fent is megjelent nyilatkozatok után most közzétette az SZTE az új bértáblát. Ebből az látszódik, hogy a legkisebb béremelés is eléri legalább a 10 százalékot, de az eddig igen alacsony bért kapók fizetése jócskán megugrik. Béremelés egyébként legutóbb az SZTE-nél 2022-ben volt, bár az infláció 2023-ban dübörgött a leginkább. Az új bértábla szerint az egyetemen eddig legrosszabbul kereső tanárok bérét most felhozták a középiskolai szintre, bruttó 538 000 forintot kapnak. A gyakornokok bruttó 450 ezret, míg egy habitált egyetemi docens (mint a felmondott Kiss Tímea) ezentúl bruttó 700 ezret kereshet. A legtöbbet az egyetemi tanárok kapnak, ők a korábbi bruttó 800 ezer helyett egymilliót vihetnek haza.

Az új bértábla így fest:

A munkaviszonyát 25 év után felmondó egyetemi oktató története lehet, hogy elgondolkoztatta az egyetem vezetését, ugyanis a docenseknél, ha nem is állították vissza a 2021-ig érvényes 4 besorolást, de az új bértáblában legalább 2 kategóriába sorolják a docenseket, és az egyetemi, főiskolai tanárokat aszerint, hogy habilitáltak-e, vagy sem. Az egyetemi docenseknél a habilitáció bruttó 84 ezer forintot ér, míg a főiskolai tanároknál bruttó 30 ezret.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb