Közélet

Domaszéken is megemlékeztek a doni katasztrófa hősi halottjairól: egészen Szegedről masíroztak a településig a katonák (galériával)

Február 29-én zajlott le a MATASZ Don81 elnevezésű emlékmenet, amely Szegedről indult, majd a Kiskundorozsmai megemlékezést követően Domaszékre tartott tovább. A eseményt a MATASZ Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezete a második világháborúban történt doni katasztrófa emlékére.

Február 29-én, azaz ma reggel indult a Doni emlékmenet a szegedi Belvárosi temetőből Kiskundorozsmára, a II. világháborús emlékműhöz, majd innen Domaszékre vette az irányt a menetszázad, amely végül Mórahalomra érkezett meg. A reggeli koszorúzást követően összesen 21 kilométert tettek meg a katonák, honvédok, kadétok, ahogy tavaly, úgy idén is hármas menetoszlopban és gyalog. A program szerint délután 16 órára értek Mórahalomra, ahol szintén koszorúzással emlékeztek a hősökre a Szent László parkban.

A HÁBORÚ ROSSZ, A BÉKE JÓ

A domaszéki megemlékezésen részt vett Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, aki beszédében kitért arra, hogy fontos az emlékezés, különösen most, amikor a szomszédban háború dúl. Kiemelte, hogy „a magyar kormány nem enged és soha nem is fog engedni abból, hogy a békénél nincs fontosabb, a háború nem épít, háború nem hoz fejlődést, a háború rossz – a béke jó.” Sziráki Krisztián, Domaszék nagyközség polgármestere emlékeztetett, “a múlt katasztrófái meg kell, hogy tanítsanak arra, hogy a mai korban hasonlókat ne kövessünk el. A doni események példa és figyelmeztetés a mindenkori vezetők számára, hogy mekkora felelősséggel tartoznak a rájuk bízottak boldogulása, sorsa, élete iránt.”

KÖZÖS FOHÁSZ ÉS KOSZORÚZÁS

A jelenlévőket Széles Ernő nyugalmazott dandártábornok, a MATASZ elnöke is köszöntötte, Dudás Ferenc százados tábori lelkész pedig közös fohászt intézett a megjelentekkel. Az emlékező beszédeket követően a megjelent intézmények és szervezetek képviselői megkoszorúzták a domaszéki második világháborúban elhunytak emlékművét, amely során a Magyar Honvédség díszőrséget biztosított.

A MENETOSZLOP DOMASZÉKRŐL MÓRAHALOMRA INDULT TOVÁBB

Az ünnepséget rövid pihenő követte, majd a menetoszlop a település központjából Mórahalom irányába indult tovább. A MATASZ Don81 emlékmenetben mintegy 250 fő, név szerint a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred, a 46. Területvédelmi Zászlóalj, Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár vettek részt, valamint a MATASZ Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének tagjai, továbbá a Kratochwill Károly, Diana, Árpád Fejedelem, Bedő Albert és Tömörkény István középiskolák önkéntes diákjai.

Forrás és fotók: Domaszék Nagyközségi Önkormányzat

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb