Smart Szeged

Elnyerte az év stratégiai befektetése címet a Szegedre gyárat építő BYD

Szerdán kilenc kategóriában adták át a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) elismerését. Az Év Befektetője díjakat a 2023-ban legkiemelkedőbb teljesítményt elérő külföldi és magyar vállalatoknak osztották ki a Szépművészeti Múzeumban. Mint kiderült, a Szegedre érkező BYD bezsebelte az év stratégiai befektetése elismerést, a Makóra érkező Benepack Hungary Kft., a CPMC Investment Company Limited magyarországi leányvállalata pedig az év új beruházója lett.

Az Év Befektetője gálán Joó István, a HIPA vezérigazgatója, befektetésösztönzésért és kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért felelős kormánybiztos kiemelte, “2023-ban Magyarországon 13 milliárd euró volt a külföldi beruházások értéke, ez a duplája a megelőző évinek, ami akkor is rekordot jelentett. Soha ennyi befektetés nem érkezett az országba”. A HIPA tájékoztatása szerint 2023-ban a 13 milliárd euró befektetési rekord révén az újonnan létrehozott munkahelyek száma is soha nem látott csúcsot ért el, 19 692-t.

AZ ÉV STRATÉGIAI BEFEKTETÉSE ELISMERÉST A BYD KAPTA

A befektetői aktivitás elsősorban az ázsiai szereplők részvételéhez kötődik, a működőtőke-befektetések mintegy 82 százalékára, illetve a létrehozandó új munkahelyek kétharmadára vállaltak kötelezettséget. Kína dominanciája különös jelentőséggel bírt, 7,6 milliárd eurót meghaladó beruházási volument teljesített – közölte a HIPA.

  • Az év stratégiai befektetése elismerést az elektromos és plug-in hibrid járműveket gyártó BYD Co. Ltd. kapta, aki Szegeden épít gyárat.
  • Az év új beruházója a Benepack Hungary Kft., a CPMC Investment Company Limited magyarországi leányvállalata lett, akik Makón hoznak létre egy gyárat.
  • Az év állandó újrabefektetője elismerést a LEGO Manufacturing Kft. kapta.
  • Befektetői életműdíjat kapott a Magyar Suzuki Zrt.
  • Az év innovatív termék befektetése elismerést az evosoft Hungary Kft. érdemelte ki.
  • Az év K+F beruházója a Samsung SDI Magyarország Zrt. lett.
  • Az év legnagyobb volumenű képzési programja díjat az Audi Hungaria Ahead Kft. vette át.
  • Az év ipari parkja elismerésben Szolnok város részesült.    
  • Az év beszállítója a Bíró Kft. lett.

VÁRAKOZÁSSAL TEKINTÜNK A GYÁR BEINDULÁSA ELÉ

Nagy Sándor, szegedi alpolgármester a közösségi oldalán így írt az átadóval kapcsolatban: “ahogy az az eseményen is elhangzott, az elektromos és plug-in hibrid járművek világpiaci éllovasát, a BYD-t 1995-ben alapították csúcstechnológiát előállító iparvállalatként. Mintegy 28 évnyi dinamikus bővülést követően a cég az egyik legnagyobb piaci szereplővé nőtte ki magát az elektronika, az autógyártás, a megújuló energia és a vasúti közlekedés terén. A kínai vállalat a közelmúltban Szegedet választotta első európai elektromos járműgyártó központjának helyszínéül. A több milliárd eurós beruházásnak köszönhetően több ezer munkahely jön létre, miközben a helyi beszállítók is profitálnak a BYD jelenlétéből. Az önkormányzat folyamatosan dolgozik az iparterület előkészítésén, lőszermentesítési, régészeti, közmű kiváltási feladataink vannak, hogy lehetővé tegyük, hogy a gyár minél hamarabb megépülhessen. Örömünkre szolgál, hogy egy szegedi beruházás nyerte ezt a díjat és várakozással tekintünk a gyár beindulása elé!”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb