Közélet

Lázár János: “Vásárhelyi Jánosnak a “börtönben kellene megrohadnia” és Kónya Endrének is börtönben volna a helye, nem a presbitériumban”

Vásárhelyi Jánosnak “a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak”, és Kónya Endrének is a börtönben, nem a presbitériumban volna a helye – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön a bicskei üggyel, az intézmény volt vezetőivel kapcsolatos kérdésekre válaszolva.

A KORMÁNYPÁRTOKBAN MINDENKIT MEGRENDÍTETT AZ ÜGY

A miniszter az áldozatoktól történt kormányzati bocsánatkéréssel kapcsolatban közölte: Novák Katalin köztársasági elnök mindenki nevében szólt, így a bicskei ügy áldozatainak megkövetése megtörtént – mondta. Hozzátette: a miniszterelnök és a kormány eddig megszólaló tagjai szintén kifejezték az együttérzésüket az áldozatok iránt. Hangsúlyozta: mindenki, aki a Fideszben és a KDNP-ben politizál, meg van rendülve ettől az ügytől. Mindenkit felzaklatott az egész történet, és nemcsak a konkrét kegyelmi ügy, hanem az is, ami e mögött meghúzódik. Mindent megtesznek azért, hogy a gyerekeket jobban meg lehessen védeni – közölte.

SZERINTE AZ ÜGY NEM KERÜLT KELLŐKÉPPEN MEGTORLÁSRA

Lázár János szerint Vásárhelyi János volt igazgatónak valószínűleg évtizedeken keresztül több száz áldozata lehetett. Ezt normálisan érző ember nem hagyhatja szó nélkül – fogalmazott. A miniszter azt mondta, azok közé a politikusok közé tartozik – és a kormány tagjai is mind ilyenek -, akiket bántja ez az ügy. Személy szerint dühös azért, hogy az ügy “nem került kellőképpen megtorlásra”.

Személyes véleménye, hogy “Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak”. Közölte: azon kevés politikusok közé tartozik, akik a halálbüntetés pártján vannak.

KÓNYA ENDRÉNEK BÖRTÖNBEN VOLNA A HELYE

Azt mondta, nem tud szó nélkül elmenni amellett sem, hogy Vásárhelyi János akár 25 év szabadságvesztést is kaphatott volna. Bántja és dühíti, hogy Kónya Endre – “akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye” – házi őrizetbe került viszonylag hamar. Ezek a problémák a jövőre nézve jogalkotással megoldhatók, a múltra nézve viszont nem – hangoztatta.

SEMMILYEN KEGYELEMNEK NINCS HELYE

A miniszter úgy fogalmazott: a kormány mindent annak rendel alá, hogy akik ma gyermekotthonban vannak, azokat jobban megvédje. Lázár János szólt arról, hogy a kegyelmi ügyről a kormány nem tárgyalt, mert ha tárgyalt volna, akkor más lett volna az eredménye. Ebben az ügyben semmilyen kegyelemnek nincs helye – jelentette ki. Pedofiloknak “nem jár kegyelem és nem jár bűnbocsánat” – jelentette ki.

A KEGYELMI ÜGYEKNEK ÁTLÁTHATÓBBAKNAK KELLENE LENNIE

A református egyház zsinatának lelkészi elnöki tisztségéről lemondott Balog Zoltán püspököt és a Kónya Endre presbitériumi tagságát érintő kérdésre válaszolva Lázár János közölte, az egyház majd eldönti, hogy ki maradhat a presbitériumban. Kijelentette, szerinte a kegyelmi ügyeknek átláthatóbbaknak kellene lenniük, ezzel eddig azért nem volt probléma, mert a köztársasági elnökök nem éltek a kegyelmi jogukkal ilyen sűrűn.

“TŰZZEL-VASSAL TÁRJUK FEL A TÖRVÉNYTELENSÉGET”

Lázár János felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekotthonra kiterjed. “Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva egészen 2011-ig, illetve 1991-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, a törvénytelenségek vélhető sorozatát” – mondta.

A VIZSGÁLAT KIDERÍTETTE, AZT MONDTÁK, A GYEREKEK NEM MONDANAK IGAZAT

Jelezte, az elrendelt vizsgálat kapcsán a szerdai kormányülésen meghallgattak egy előzetes vizsgálati jelentést. Eszerint 2011-ben feljelentés alapján nyomozás indult, a nyomozati anyag több száz oldal. A beszámoló lényege, hogy a nyomozás kapcsán kimerítő vizsgálatot végzett a nyomozó hatóság, 35 tanút hallgattak meg, köztük pszichológusokat és pedagógusokat. A miniszter megdöbbentőnek nevezte hogy 2011-ben a pszichológusok, az ott dolgozó pedagógusok azt mondták, a gyerekek nem mondanak igazat, ezért az intézmény vezetőjével szemben gyanúsításra nem kerülhetett sor. Miután az igazgatót nem gyanúsították meg és erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezett, kitüntetésre felterjeszthető volt – mondta.

Felidézte, hogy pedofil bűncselekmény miatt 2010-ig 80 ember volt börtönben, most 660 a nyomozati hatóságok munkája, a szigorú büntetés következtében, de ennél jóval többen lehetnek.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb