Közélet

Új KRESZ lesz Magyarországon, már tavasszal megszavazhatja a parlament az első módosítást

Lázár János bejelentette, hogy a kormány hamarosan tárgyalni fogja a KRESZ megújítását. Rendezik az elektromos rollerek kérdését és nem kizárt, hogy konzultációt tartanak, hogy kikérjék az emberek véleményét a közlekedési szabályok átalakításáról.

Két KRESZ módosításon is dolgozik a kormány – erről is beszélt Lázár János csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, amelyet eredetileg a március 1-jétől élesedő új tömegközlekedési tarifarendszerről tartott.

KIS ÉS NAGY KRESZ MÓDOSÍTÁS

Az építési és közlekedési miniszter kifejtette, hogy egy kis és egy nagy KRESZ módosítás van az asztalon. Előbbi jóval előrehaladottabb. Ez ugyanis már túljutott a közigazgatási egyeztetésen és beterjesztik a kormány elé. Ha minden terv szerint halad, a parlament már a tavaszi ülésszakban szavazhat róla. A kis KRESZ módosítás tartalmazni fogja egyebek mellett az elektromos rollerek és a többi új közlekedési eszköz kérdését, illetve nagyobb hangsúlyt helyet a kerékpárosok és a gyalogosok védelmére.

Ezzel párhuzamosan folyik az úgynevezett nagy KRESZ módosítása, amely a több mint öt évtizedes jogszabályt újítaná meg alapjaiban. Ennek kapcsán a kormányzat ötven szakmai szervezettel kíván asztalhoz ülni. Abban próbálnak konszenzust teremteni, hogy egyáltalán ki kell-e nyitni a KRESZ általános reformjának a kérdését. Eddig a visszajelzések alapján a válasz egyértelműen igen, mivel a KRESZ fölött eljárt az idő.

AKÁR KONZULTÁCIÓ IS LEHET

Lázár János azt mondta, hogy szélesíteni kívánják erről a párbeszédet és társadalmiasítani is kívánják. Azt is felvetette, hogy akár konzultáció is indokolt lehet, hogy a KRESZ egyes irányait megvitassák. Megemlítette a jogosítvány megszerzésének eljárását, és az alapvető szabályok érdemi felülvizsgálatát is. Szerinte, ha ezt a javaslatcsomagot az ősszel be tudja vinni a kormány elé, akkor legkorábban 2026-ban léphet életbe az új KRESZ Magyarországon – írja a VG.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb