Közélet

Lázár János ismertette az új tarifarendszer részleteit: márciustól új időszámítás kezdődik a tömegközlekedésben

Március 1-jétől 4,5 millió ember utazása válik olcsóbbá, egyszerűbbé és igazságosabbá. Az új kedvezményrendszerrel több tízezer forintot spórolhatnak a családok – derült ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatójából.

“Új időszámítás kezdődik március 1-jén a közösségi közlekedésben” – jelentette be csütörtökön Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a péntektől életbe lépő új tarifarendszer részleteit.

AZ ELMÚLT 35 ÉV LEGNAGYOBB ÁTALAKÍTÁSA

“Az elmúlt 35 év legnagyobb átalakítása megy végbe a tömegközlekedésben, aminek lényegében két új termék, a vármegye- és az országbérlet sikere ágyazott meg” – mondta Lázár, kiemelvén: 4,5 millió ember jár jól a változással, olcsóbbá, egyszerűbbé és igazságosabbá válik az utazásuk, s több tízezer forintot spórolhatnak a magyar családok az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentésével.

A tárcavezető először is köszönetet mondott a MÁV–Volán-csoport 56 ezer munkatársának, akik minden nap azért dolgoznak, hogy 4,5 millió ingázót juttassanak el a célállomásaikra. Ebben az együttműködésben lényeges elem volt, hogy a MÁV–Volánnál létrejött a hároméves béralku, a munkabéke szükséges feltétele volt a tömegközlekedés további átalakításnak. Ez ugyanakkor nem jöhetett volna létre a kormány bátorsága nélkül – folytatta. Lázár szerint ilyen kormánya Magyarországnak, amely ekkorát álmodott a közösségi közlekedésben, s a terveit meg is tudta valósítani. A március 1-től hatályos döntés az elmúlt évek legnagyobb rezsicsökkentése, mindenkinek kevesebb lesz a díjtétele, olcsóbban, egyszerűbben és igazságosabb feltételek mellett utazhatnak a magyar polgárok – fogalmazott.

6,8 MILLIÓ ELADOTT VÁRMEGYE- ÉS ORSZÁGBÉRLET

Kitért rá, a tavaly májusban bevezetett vármegyebérlet és országbérlet rekordot rekordra halmoz, a kedvezményes bérletekből, jegyekből 6,8 milliót adtak el. Bár ellendrukkerek és szkeptikusok azzal riogattak, hogy a szuperbérlet komoly veszteséget okoz az államnak, a tények mást mutatnak: míg 2022-ben az állami tömegközlekedési szolgáltató 122 milliárd forint árbevételt termelt, addig 2023-ban már 128 milliárdot. A „kleine Fische, gute Fische” elv működött, 6 milliárdos plusz keletkezett, mert az emberek még többet vásároltak az olcsó jegyekből, bérletekből. A MÁV-nál a korábbi 130 milliós utazásszám tavaly 180 millióra emelkedett, a Volánnál az előző évi 530 millió helyett 2023-ban 570 millió utazást regisztráltak, rekordokat döntött a MÁV–Volán-csoport.

A március 1-jétől életbe lépő kedvezményeket ismertette a miniszter:

  • 700 ezer 6 és 14 év közötti gyermek van Magyarországon, ők díjmentesen utazhatnak márciustól a helyközi közlekedésben;
  • egymillió olyan fiatal van – diák és nem diák –, aki 14 és 25 év közötti, ők márciustól féláron vehetik igénybe a közösségi közlekedést;
  • 300 ezer 65 év alatti nyugdíjas van, akik szintén ingyen utazhatnak majd a következő hónaptól;
  • van egymillió közalkalmazott, akik eddig mindössze 12 alkalommal kaptak 50 százalék kedvezményt az utazás során. Márciustól egy regisztrációt követően a kedvezmény korlátlanul igénybe vehető;
  • 200 ezer nagycsaládos számára díjtalanná válik a közlekedés, ha együtt utaznak;
  • 900 ezer magyar igazolvánnyal rendelkező, nem Magyarországon élő magyar állampolgár van, akik 12 alkalmas ingyenes utazásra kapnak lehetőséget;
  • 280 ezer fogyatékos honfitársunk márciustól szintén ingyenesen használhatja a közösségi közlekedést.

A fővárossal kötött megállapodás értelmében ugyancsak március 1-jétől a BKV-járatokon elfogadják a vármegye- és az országbérletet, míg a buszokon és a HÉV-eken a Budapest-bérletet. Így:

  • 200 ezer budapesti diák fog jóval kevesebbet fizetni a közlekedésért. Eddig havonta 3450 forintba került a bérletük, ez márciustól 945 forintra csökken;
  • 100 ezer 14 év alatti diák ingyenesen utazhat be az agglomerációból, s közlekedhet Budapesten;
  • 85 ezer az agglomerációból bejáró 14 és 25 év közötti nagydiák spórol havi 2500 forintot;
  • 75 ezer Budapestre bejáró felnőtt munkavállaló takarít meg havi 10 ezer forintot;
  • s 350 ezer budapesti polgár a Budapest-bérlettel immár a Budapesten kívüli, vármegyén belüli szolgáltatásokat is igénybe veheti.

„4,5 millió ember közlekedését segítjük holnaptól, számos vidéki és budapesti utasnak nyújtunk ezzel támogatást. Új korszak kezdődik és új fejezet nyílik a magyar tömegközlekedésben” – foglalta össze Lázár János. Úgy összegzett: az általa vezetett minisztérium a szolgáltatási csomagot, a díjtételeket megnyugtatóan rendezte, a következő évek feladata az utastájékoztatás, az infrastruktúra, az utak, a vasúthálózat és a járműpark rendbetétele lesz.

Forrás: Promenad24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb